Raitiotie, puistoja, hiilineutraaliustavoite... – Lielahden alueen yleissuunnitelmasta on valmistunut nyt kaksi luonnosta

Lielahden alueen yleissuunnitelmasta on valmistunut kaksi luonnosta, jotka ovat nähtävillä muun valmisteluaineiston kanssa 8. marraskuuta saakka. Yleissuunnitelmassa sovitellaan yhteen maankäytön, liikenteen ja kunnallistekniikan tulevaisuuden tarpeita. Yleissuunnitelma pohjustaa alueen tulevaa asemakaavoitusta.

Pääosin Paasikiventiestä koilliseen rajattu suunnittelualue alkaa Lielahdenkadusta ja päättyy Ylöjärven kaupungin rajaan. Alueen pohjoispuolella on vanhoja omakotialueita. Asutusta on nyt Teivaalantien varressa. Muuten alueen etelä- ja keskiosassa on liiketoimintaa, palveluja ja pienteollisuutta. Pohjoisosa on pääosin rakentamatonta maata ja viheraluetta.

Maankäytön tavoitteena on viihtyisä ja kaupunkikuvallisesti laadukas asuin- ja liikealue. Suunnittelussa otetaan huomioon Tampereen hiilineutraaliustavoitteet. Alueelle tehdään varaus raitiotiereitille sekä uudelle eritasoliittymälle Lielahdenkadulta Paasikiventielle (kantatie 65). Alueen on ajateltu toteutuvan vaiheittain tämän vuosikymmenen loppupuolelta alkaen.

Suunnittelussa huomioidaan tulevan Hiedanrannan kaupunginosan suunnitelmat ja muut hyväksytyt suunnitelmat muun muassa raitiotiehen liittyen. Raitotiestä on valmiina suunnitelma Hiedanrannan keskustaan saakka, josta rata kohti Ylöjärveä voi lähteä.

Yleissuunnitelman luonnosvaihtoehtoon yksi on sovitettu runsas 1000 asukasta ja vaihtoehtoon 2 runsas 2 000 asukasta. Luonnoksissa on 3–9 kerroksen asuintalojen kortteleita. Alueen eteläosan korkeammissa, keskustamaisissa kortteleissa voisi olla kivijalkaliikkeitä, ja toiseen vaihtoehtoon on suunniteltu pysäköintitalo. Tilaa vaativa kauppa sijoittuisi Paasikivenkadun varteen ja pohjoisemmaksi.

Suunnittelualueen pohjoisosassa on raitiotien läntinen jatke kantatien ja radan ylityksineen ja etelässä Lielahdenkadun uusi liittymä Paasikiventielle. Suunnittelussa on mukana hieman liikennealuetta myös tien toisella puolen.

Molemmissa luonnoksissa raitiotie kulkee länttä kohti Turvesuonkatua pitkin, vaihtoehdossa 1 kadun pohjoispuolella ja vaihtoehdossa kaksi ajoratojen välissä. Siitä raitiotie etenee kohti kantatien ja rautatien ylitystä tai alitusta vaihtoehdosta riippuen. Raitiotiepysäkkejä olisi ainakin kaksi.

Raitiotien tarkentavaa yleissuunnitelma tehdään omana työnään, joka valmistuu ensi vuoden loppuun mennessä. Siinä tarkennetaan myös maankäytön varauksia kohti toteutuksen suunnittelua. Toteutus vaatii erilliset päätökset kaupungeilta.

Vaihtoehdot eroavat liikenteellisesti toisistaan myös siten, että vaihtoehdossa yksi alueen sisällä on kaksi kiertoliittymää ja vaihtoehdossa kaksi on enemmän valo-ohjattuja risteyksiä. Katuverkoissa on eroavaisuuksia. Kävelyn ja pyöräilyn yhteyksistä suunnitellaan sujuvia. Liikenneselvitys on mukana nähtävillä olevassa aineistossa.

Nähtävillä olevan yleissuunnitelma-alueen pohjoisosaan kaavaillaan lämpökeskusta, jäteasemaa, raitiotievarikkoa sekä mahdollisesti lumensulatusasemaa. Lielahden nykyistä, eteläisempää kaupallista aluetta ja sen sekä Hiedanrannan liikenteen liittymistä Paasikiventiehen suunnitellaan omina prosesseinaan.

Vaihtoehdoista on tehty vaikutusten arviointi. Molemmissa on myös esitetty luonteeltaan erilaisia viheralueita. Laajassa selvitysaineistossa on muun muassa ympäristöön liittyviä raportteja, joita tarkennetaan edelleen.

Alueelle jäävän laajan viherympäristön suunnitteluun kuuluu myös niin sanottu vihreä infra. Hulevesien viivytysaltaista syntyviä kosteikoita kehitetään osana virkistysalueita. Kahteen vaihtoehtoon on suunniteltu niin lähelle luonnon tilaa jääviä ympäristöjä kuin rakennettuja puistoja.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut