Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Isäksi tullut Jaakko päätti hankkia tuolit Taysin äiti-lapsi -osastolle – "Totesin, että asialle täytyy tehdä jotain..."

Hyväntekeväisyys: Tämä on meille merkittävä asia ja vaikuttaa arkeen, sanoo lapsivuodeosaston vastuulääkäri Katja Mäkelä.

Tamperelainen palomies Jaakko Kallio sai syyskuussa toisen lapsensa. Neljä vuorokautta kestäneen rutistuksen jälkeen äiti ja lapsi pääsivät Taysin äiti-lapsiosastolle. Kallio kertoo, että tuolloin osastoilla oli henkilöstövajetta eikä osasto 2A ollut käytössä, vain 2B. Perhehuoneita ei ollut vapaana, joten Kallio joutui lähtemään yöksi kotiin puolison jäädessä vauvan kanssa osastolle.

– Nykyään korostetaan isän roolia ja yhteyden luomista jo syntymän ensi metreillä lähtien. Perhehuoneissa ja potilashotellissa isän oleskelu vauvan ja äidin lähellä mahdollistuu huomattavasti paremmin, kun jaetuissa huoneissa on vain tuoli nurkassa, Kallio toteaa.

Osastolla on myös aula, jossa isä voi viettää aikaa vauvan kanssa äidin levätessä.

– Seuraavana päivänä siellä istuessani kiinnitin huomiota viihtyvyyteen ja tuolien ergonomiaan. Aulassa oli vain vanhat kovat puutuolit. Istuin siinä lapsi sylissä välillä syöttäen neljättä tuntia ja totesin että asialle täytyy tehdä jotain, Kallio sanoo.

– Aloin selvittää, että eikö aulatilaan voisi uusia tuoleja saada. Sain selville, että ehkä kymmenen vuoden päästä pitäisi olla tulossa uudet tilat eikä sitä ennen tehdä uusia hankintoja.

Kallio kysyikin, sopisiko hänen hankkia tuolit osastolle.

– Ajatuksena oli, että isät viihtyisivät täällä paremmin, äidit saavat levätä ja toipua rauhassa ja näin saadaan kevennettyä hieman myös kätilöiden kuormitusta.

Perehtyessään huonekaluvalmistajiin Kallion kriteereinä olivat tuolien käytännöllisyys, kotimaisuus ja yrityksen arvot. Hän päätyi ottamaan yhteyttä Iskun toimitusjohtajaan.

– Hän osoittautui samanlaiseksi toiminnan mieheksi ja keskustelun lopputuloksena Isku päättikin lahjoittaa tuolit ja rahin 2B osastolle.

Torstain luovutustilaisuuteen Kallio sai kantoavuksi kollega Sami Mäkisen, joka sai kolmannen lapsensa vain hieman Kallion jälkeen. Kallio ja Mäkinen kehuvat muita tiloja erinomaisiksi: esimerkiksi synnytyssalit ovat uusia ja miesten mukaan tilat ovat mahtavia. Vain äiti-lapsiosasto on jäänyt odottamaan vuoroaan. Molemmat tuoreet isät haluavat erityisesti korostaa kätilöiden asennetta työhön ja kiittää hienosta työstä.

– Vaikka kiire ja paine ovat varmasti kovat ei tämä näy heidän työssään. Aina on aikaa kuunnella ja auttaa potilasta ja kohdata jokainen äiti yksilönä. Tästä olisi monella terveydenhuoltoalalla työskentelevällä aihetta ottaa opiksi.

– Uusia tiloja ja henkilökuntaa emme pysty hankkimaan, mutta jos tästä olisi pieni apu ja toivottavasti tämä motivoisi muitakin auttamaan. Jokainen voi siis tehdä jotain jos vain on halua, Kallio sanoo.

Kallio sanoo, ettei auttamisen tarvitse aina olla mitään isoa: vaikka kävisi apua tarvitsevalle naapurin mummolle kaupassa.

– Nyt keskitymme ihan liikaa jatkuvaan valittamiseen ja keskustellaan vain sellaisista ongelmista mitkä on niin sanotusti trendikkäitä. Perusasiat eivät kiinnosta ja kun niille ongelmille tulisi tehdä jotain putoaa hanskat yleensä välittömästi.

Äiti-lapsi-osastolla tuolilahjoitus otettiin ilolla vastaan.

– Tämä on meille merkittävä asia ja vaikuttaa arkeen, sanoo lapsivuodeosaston vastuulääkäri Katja Mäkelä.

– Hienoa, että on ajateltu isiä ja perheitä. Tämä on upea kiitos myös työntekijöille. Korona-aika on ollut tosi kuormittavaa ja olemme hyvin otettuja näin positiivisesta lahjoituksesta. Tällainen konkreettinen asia koskettaa, sanoo naistentautien ja synnytysten vastuualueen ylihoitaja Terhi Virtanen.

Yksikköön harvemmin tulee lahjoituksia.

– Lahjoitukset äiti-lapsiyksikköön ovat melko harvinaisia. Olemme kaikki hyvin otettuja tästä muistamisesta. Siitä suuri kiitos koko henkilökunnan puolesta, sanoo apulaisosastonhoitaja Tarja Torhola.