Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomen hevonen palaa Tampereelle – "Mitä me syömme oli tärkeä kysymys ja on sitä edelleen"

Kotalan perheen elämästä kertovan neliosaisen näytelmäsarjan ensimmäinen ja alkuperäinen Suomen hevonen tulee ensi kesänä ensi-iltaan Pyynikin kesäteatterissa. Sirkku Peltolan kirjoittama näytelmä nähtiin viimeksi Tampereella vuonna 2005.

Se toteutetaan nyt Pyynikin kesäteatterin, Tampereen Teatterin ja Tampereen Työväen Teatterin yhteistuotantona.

Näytelmä kertoo Suomen maaseudusta ja maataloudesta 2000-luvun alussa. Uusi ja vanha aika ristiriidassa keskenään. EU:n aika on tullut ja tilaa laitetaan sen vaatimana kuntoon. Paikalla on vielä vanha suomenhevonen Harmo, jonka isäntä Lassi ja hänen poikansa Kai keksivät myydä gourmetlihaksi Italiaan.

Peltola kirjoitti tekstin vuosina 2000-02, mutta se on edelleen hyvin ajankohtainen.

– Mitä me syömme oli silloin tärkeä kysymys ja sitä se on vieläkin. Aihe koskettaa edelleen, näytelmän ohjaava Peltola toteaa.

Lavalle Suomen hevosessa nousevat Maria Aro, Tuire Salenius, Miia Selin, Aimo Räsänen, Juhani Laitala, Mari Turunen sekä Teija Auvinen.

Mitä me syömme oli silloin tärkeä kysymys ja sitä se on vieläkin.

Kesän toinen ensi-ilta on nuorisomusikaali Groove, joka Pyynikin kesäteatterin ja Tampereen yhteiskoulun lukio TYK:n yhteistuotanto.

– Lukiolaiset loihtivat esitykseen räjähtävää energisyyttä, Grooven käsikirjoittaja ja ohjaaja Marika Vapaavuori ylistää.

– Lukioomme hakeutuu runsas joukko taiteellisesti lahjakkaita nuoria, joille haluamme antaa mahdollisuuden tutustua myös taiteen ammatilliseen työhön. Koulun ja taidelaitosten yhteistyö mahdollistaa työelämätutustumisen parhaalla mahdollisella tavalla, TYK:n rehtori Tuija Flinck luonnehtii musikaalin merkitystä.

Groovessa on Vapaavuoren mukaan kepeää ja positiivista maailmankatsomusta ja erilaisia puolia elämänvalinnoista nuoren ihmisen elämässä.

Lavalla on noin 60 Tampereen yhteiskoulun lukion opiskelijaa. Heidän lisäkseen mukana ovat näyttelijät Lari Halme, Petra Karjalainen ja Verneri Lilja.

Grooven ensi-ilta Pyynikin kesäteatterissa on 14.6.2022 ja Suomen hevosen 8.7.2022.