Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Romuauto seissyt kymmenientuhansien työmatkan varrella kuukausia: kenen pitäisi hoitaa se pois? – "Meillä on mahdollisuus periä siirtomaksu tontin omistajalta"

Mysteeri: Auto, jonka voi tulkita jätteeksi, on maannut pitkään tamperelaisen kylmäaseman pihalla. Viranomaiset eivät voi sitä omasta päätöksestään siirtää.

Tampereen Pappilassa, Teiskontien ja Heikkilänkadun kulmauksessa sijaitsevan Teboil Alasjärvi -kylmäaseman pihan reunassa on maannut vähintään puoli vuotta romuauto, josta ei enää tule ajokuntoista.

Miksi romuläjä saa seistä pihalla pilaamassa maisemaa?

Tampereen kaupunki ja Ely-keskus eivät voi asialle mitään, sillä auto ei ole niiden tiellä tai maalla.

Laki ajoneuvojen siirtämisestä sanoo yksiselitteisesti, että kunta voi siirtää romuajoneuvon yksityiseltä alueelta vain tontin omistajan tai haltijan perustellusta pyynnöstä.

Pykälä koskee sekä hylätyn ajoneuvon, romuajoneuvon että väärin pysäköidyn ajoneuvon siirtoja.

– Hylätyksi ajoneuvoiksi voi laskea auton, joka on ollut pitkän aikaa katsastamaton ja seissyt paikallaan eli voi olettaa ajoneuvon omistajan luopuneen sen omistusoikeudesta. Hylätyn ajoneuvon luokkaan kuuluva ei ole vielä samassa kunnossa kuin romuajoneuvo, katutarkastaja Esko Nieminen Tampereen katutilavalvonnasta määrittelee.

Jos omistajaa ei löydetä tai emme saa siirtämismaksua häneltä löytämisen jälkeen edes perintätoimien kautta, on meillä mahdollisuus periä siirtomaksu tontin omistajalta.

Tamperelaisen kylmäaseman pihassa olevasta henkilöautosta on varastettu lähes kaikki se, minkä voi jälleenmyydä ja loput on rikottu. Esko Nieminen sanoo sen olevan tyypillinen romuauto, joka on rikottu ja auton voi jo tulkita jätteeksi.

Heikkilänkatu 1:ssä makaavan auton ovet eivät tosiaankaan ole lukittuna ja konepelti on valmiiksi auki, joten tarvittaessa moottoritilasta voi etsiä auton rungon numeron. Se selviää viimeistään siinä vaiheessa, kun romuajoneuvot menevät romuttamoon.

Rungon numeron perusteella löytyy auton viimeinen omistaja, jonka pitää maksaa kustannukset siirtämisestä.

– Jos omistajaa ei löydetä tai emme saa siirtämismaksua häneltä löytämisen jälkeen edes perintätoimien kautta, on meillä mahdollisuus periä siirtomaksu tontin omistajalta, Nieminen kertoo.

Hän jatkaa, että on kuitenkin hyvin harvinaista, että tontin omistajalle tai esimerkiksi taloyhtiölle lähtee lasku, sillä pääsääntöisesti katutilavalvonta saa ajoneuvon viimeisen omistajan selville rungon numeron perusteella ja hänet tavoitetaan.

Nieminen kertoo Tampereen kaupungin siirtävän vuodessa noin 250 ajoneuvoa eikä luku ole viime vuosina juurikaan muuttunut.

Tamperelainen otti autoasiassa yhteyttä Teboiliin, jonka markkinointi- ja viestintäjohtaja Toni Flyckt kertoi yhtiön olevan välittömästi yhteydessä viranomaisiin, jotta auto tullaan hakemaan pois.