Nokian asemanseudun kehittäminen etenee – kaavaluonnoksessa on moderni matkakeskus ja uusia kerrostalokoteja sadoille asukkaille

Nokian matkakeskusalueen yleissuunnitelman havainnekuva. Näkymä pohjoisesta radan yli uudelle matkakeskukselle. Visualisointi: Sitowise Oy ja Graphroot

Teemu Nurmi

Nokian asemanseudun ja matkakeskuksen suunnittelu on edennyt asemakaavan muutoksen luonnosvaiheeseen.

Yhdeksän hehtaarin alueelle on suunnitteilla uusi matkakeskus, joka palvelee lähi- ja kaukojunia, linja-autoja, yksityisautoja, jalankulku- ja pyöräilyliikennettä sekä liityntäpysäköintiä.

Lisäksi matkakeskuksen välittömään läheisyyteen on tulossa uutta asuinrakentamista. Asemakaavamuutosluonnosta käsitellään Nokian kaupunkikehityslautakunnan kokouksessa 12. lokakuuta.

Matkakeskusalue sijoittuu nykyisten rakennusten, uusien täydentävien asuinrakennusten sekä tulevan pysäköintitalon väliin. Uusi linja-autoterminaali rakentuu alueen keskelle. Liityntäpysäköintiä kehitetään radan molemmilla puolilla ja pyöräpysäköinnille varataan asema-alueella runsaasti paikkoja.

Asemakaavassa esitetään Kiinteistöyhtiö Oy Nokian Radanvarrelle uutta rakennusoikeutta kolmelle tai neljälle 7- tai 8-kerroksiselle asuinkerrostalolle.

Teollisuusaseman, Toriaseman ja Vanhan aseman kiinteistöyhtiöt suunnittelevat nykyisten rakennusten kunnostamista sekä uusien asuinkerrostalojen rakentamista.

Asemakaavamuutoksella mahdollistettaisiin yhtiöille myös uutta asuinrakennusoikeutta neljän kerrostalon rakentamiseksi. Lisäksi radan varteen on suunnitteilla pysäköintitalo kiinteistöjen käyttöön.

Nykyisen linja-autoaseman tilalle esitetään noin 7000 kerrosalaneliömetrin uutta asuinrakennusoikeutta, joka mahdollistaa 2–3 kerrostalon rakentamisen. Näiden kerrostalojen rakentaminen voitaisiin aloittaa uuden linja-autoterminaalin valmistuttua.

– Nokian kaupunki saa asemakaavamuutoksella Rautatienkadun ja ratapihan väliin uuden linja-auto- ja taksiterminaalin sekä pysäköintitalon liityntäpysäköintiä varten. Matkakeskustoiminnot järjestetään tiiviisti niin, että siirtymämatkat liikennemuodosta toiseen ovat sujuvat. Ratapihalla sijaitseva makasiinirakennus joutunee antamaan tilaa muille toiminnoille. Vanha asemarakennus saa kaavassa suojelumerkinnän ja se olisi hienoa saada arvoiseensa käyttöön, projektiarkkitehti Jorma Hakola sanoo tiedotteessa.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut