Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

THL: Jono kiireettömään sairaalahoitoon lähes puolittui – Katso oman alueesi tilanne

Kiireettömään sairaalahoitoon yli puoli vuotta jonottaneiden määrä lähes puolittui viime vuoden elokuuhun verrattuna. Tämän vuoden huhtikuuhun verrattuna jonottavia potilaita on kuitenkin enemmän.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan viime vuoden elokuussa yli puoli vuotta odottaneita oli 17 728. Huhtikuun lopulla heitä oli 21 140 ja elokuun lopussa heitä oli 9 539.

Terveydenhuoltolain mukaan hoito on aloitettava kuuden kuukauden kuluessa siitä, kun hoidon tarve on todettu.

Kaikkiaan hieman yli 140 000 potilasta odotti pääsyä kiireettömään sairaalahoitoon tämän vuoden elokuun lopussa. Heistä yli puoli vuotta odottaneita oli 6,8 prosenttia.

THL:n kehittämispäällikkö Pia Tuominen sanoo, että koronaepidemia on hidastanut hoitoonpääsyä. Hänen mukaansa erityisesti yli puoli vuotta hoitoa odottaneiden hoitoonpääsyä on pyritty nopeuttamaan.

– Tässä on myös onnistuttu hyvin. Uusia potilaita tulee kuitenkin koko ajan lisää, ja uudetkin potilaat on hoidettava heidän hoidon tarpeensa kiireellisyyden mukaan, muistuttaa Tuominen tiedotteessa.

Hoitovelan purkamista ovat hidastaneet lisäksi henkilökuntapula ja viime kesän normaali lomakausi.

Kiireetöntä sairaalahoitoa yli puoli vuotta odottavia on edelleen enemmän kuin vuosina 2013–2019. Tuolloin yli puoli vuotta hoitoa odottavia oli elokuun lopussa keskimäärin 2 000.

Pitkään hoitoa odottavien määrät ovat nousseet eniten lasten ja nuorten mielenterveyspalveluissa. Sen sijaan aikuispsykiatriassa lähetteiden määrä on laskenut.

Yli puoli vuotta kiireetöntä erikoissairaanhoitoa odottaneiden osuus oli elokuun lopussa suurin Kymenlaakson sairaanhoitopiirissä (24 prosenttia) ja pienin Etelä-Savossa (0,2 prosenttia). Kymenlaaksossa vuoden 2020 elokuussa odottaneita oli 8,6 prosenttia.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä lukema oli sairaanhoitopiirien viidenneksi huonoin. Se oli 9,1 prosenttia, kun se oli vuotta ennen 15,7 prosenttia.

Pirkanmaalla jonotilanne oli kuudenneksi paras. Siellä yli puoli vuotta jonottaneita oli 3,4 prosenttia. Vuotta aiemmin heitä oli 8,7 prosenttia.

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä yli kuusi kuukautta jonottaneita oli elokuun lopussa 0,6 prosenttia. Tilanne oli siellä sairaanhoitopiireistä kolmanneksi paras. Vuosi sitten luku oli 7,3 prosenttia.

Lähetteiden määrä kiireettömään erikoissairaanhoitoon on kasvanut. Niitä saapui sairaanhoitopiireihin tämän vuoden tammi-elokuussa 70 000 enemmän kuin vastaavana aikana vuonna 2020.

– Perusterveydenhuollon käynnit ovat taas lisääntyneet koronavirusepidemian aiheuttaman laskun jälkeen. Tämä vaikuttaa suoraan lähetteiden määrään kasvuun erikoissairaanhoidossa, Tuominen selvittää.