Timantti kasvaa keskelle Kangasalaa – "Kun Lahdentieltä ajaa ramppia keskustaan, on aina näkymä Timanttikortteliin"

Naapurit: Timanttikorttelista tulee kaupungin uusi maamerkki.

Tämä on ideasuunnitelman havainnekuva Timanttikorttelista. Aarti Ollila Ristola Arkkitehdit Oy

Teemu Nurmi

Kangasalan keskustaan valmistuu tavoitteen mukaan vuoden 2025 alkupuolella uusi maamerkki Timanttikortteli, jonka sijainti lienee yksi kaupungin merkittävimmistä ja näkyvimmistä.

Kahden asuinkerrostalon, kaupungin virastotalon, liiketilojen sekä maanalaisen pysäköinnin rakennuskokonaisuus tulee 1980-luvulla valmistuneiden kaksikerroksisten liikerakennusten paikalle Kuohu-uimahallin ja torin väliselle alueelle.

– Paikka on tosiaankin merkittävä ja hyvin näkyvä ydinkeskustassa toriaukion vieressä. Kun Lahdentieltä ajaa ramppia keskustaan, on aina näkymä Timanttikortteliin.

– Haluamme keskustaan lisää asuntoja ja nimen omaan perheasuntoja. Kun keskustassa asuu kaikenikäisiä ihmisiä, on palveluille entistä enemmän kysyntää. Tärkeää on myös pitää kaupungin hallinto keskustassa, Kangasalan kaupungin elinympäristöjohtaja Sirkku Malviala perustelee.

Kangasalan kaupunki on puhunut Timanttikorttelin taloista torneina, mutta pilvenpiirtäjiä ne eivät ole.

Virastorakennus on 7-kerroksinen, asuintalot 5- ja 6-kerroksisia. Kerrosala on enintään 8900 neliötä. Asuinrakennuksiin tulee noin 60 Kangasalan kaupungin Kiinteistö Oy Taloherttuan vuokra-asuntoa. Timanttikorttelin virastotalossa on tilat reilulle 200 kaupungin työntekijälle.

Kun Lahdentieltä ajaa ramppia keskustaan, on aina näkymä Timanttikortteliin.

– Kaupungin toiminnoista taloon muuttavista valtaosa tulee purettavan kaupunginvirasto 2:n teknisestä keskuksesta ja sosiaali- ja terveyspalveluista. Lisäksi Timanttikorttelin virastotaloon tulee muun muassa kaupungin konserniyhtiöiden henkilökuntaa, ateria- ja siivouspalveluiden hallinto ja työllisyyspalveluiden henkilöstö, Malviala kertoo.

Talojen kivijalkaan on tulossa liiketiloja, mutta niiden neliömäärä tarkentuu suunnittelussa. Hankkeeseen liittyy suoraan myös Kesäpäivän raitti -nimellä kulkeva kevyen liikenteen yhteys torilta yli Myllystenpohjantien korttelin laitaa pitkin uimahallille ja uuden alikulkutunnelin kautta Tampereentien toiselle puolelle.

Korttelissa tällä hetkellä olevien liikerakennusten purku aloitettaneen ensi vuoden syksyllä. Kaupunki ja Business Kangasala etsivät koko ajan rakennusten nykytoimijoille korvaavia liiketiloja yhteistyössä heidän kanssaan. Timanttikorttelin rakentamisen aloittamishetkestä ei ole täyttä varmuutta, mutta tavoite on vuodenvaihteessa 2022-23.

Timanttikorttelin pääsuunnittelija ja arkkitehti valittiin syyskuun alussa. Tarjouskilpailun voiton vei Arkkitehdit LSV Oy.

Kangasalan keskustan uudistumiseen liittyy Timanttikorttelin lisäksi ainakin kolme lähivuosina eteenpäin nytkähtävää hanketta.

Ellintien asemakaava koskee Keskon hanketta laajentaa K-Supermarketia hyperkokoluokkaan. Malviala sanoo tavoitteen olevan saada kaavamuutos hyväksyntään kuluvana vuonna.

Pallas Rakennuksen toinen kerrostalo rakentuu torin yhteyteen. Itse torialue uudistuu lähivuosina toiminnallisemmaksi ja paikalle on tulossa myös moderni kauppahalli, jota varten on jo tehty yhteistoimintasopimus.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut