Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maria Ohisaloa sijaistava Iiris Suomela aloittaa heti aluevaaleista – "Tarvitaan monenlaisia suomalaisia päättämään"

Näkökulma: Vihreiden puheenjohtajan sijaiseksi valittu tamperelaispoliitikko sanoo puolueen tähtäävän vähintään samaan kannatukseen kuin kuntavaaleissa.

Tamperelainen kaupunginvaltuutettu ja kansanedustaja Iiris Suomela (vihr.) pääsee heti niin sanotusti tositoimiin. Suomela valittiin vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalon sijaiseksi tämän vanhempainvapaan ajaksi.

Heti alkuun Suomela saa vedettäväkseen puolueen aluevaalikampanjan. Vihreiden tavoitteena on saada kaikkiin vaalipiireihin täydet listat.

– Tarvitaan monenlaisia suomalaisia päättämään hyvinvointivaltion tulevaisuudesta: nuoria, vanhoja, eri sukupuolta edustavia, ihmisiä, joilla on kokemusta joko sosiaali- ja terveysalan ammattilaisena tai pitkäaikaissairaana tai ihan minkä tahansa muun omakohtaisen kokemuksen kautta meidän eri palveluista, Suomela sanoo.

– Jokainen on jossain vaiheessa elämää hyvinvointivaltion palveluita käyttänyt ja sen takia jokaista kaivataan mukaan näiden palveluiden tulevaisuudesta päättämään.

Suomelan mukaan vihreät tavoittelee aluevaaleissa vähintään samaa tulosta kuin kuntavaaleissa. Niissä puolueen valtakunnallinen kannatus oli 10,6 prosenttia.

– Totta kai pitää huomioida, että Helsinki ei ole mukana, mutta kullakin alueella tavoitellaan voittoa. Tavoitteena on, että pysytään vähintäänkin samassa tai mielellään yli aiempien vaalien kannatuksen, Suomela sanoo ja muistuttaa, että tämä on ensimmäinen kerta, kun aluevaalit järjestetään – vertailukohtaa ei vielä ole. Jännitettävänä on vielä se, kuinka aktiivisesti äänestäjät vaaliuurnille lähtevät.

– Paljon on työtä tehtävänä ja aionkin lähteä Suomea kiertämään ja järjestämään erilaisia tapahtumia ja aktivoimaan ihmisiä keskustelemaan hyvinvointivaltion tulevaisuudesta. Tämähän on aihe, joka ihmisiä valtavan paljon kiinnostaa. Miltei jokaisella on mielipiteitä sotepalveluihin.

Suomela on myös itse aluevaaliehdokkaana Pirkanmaalla. Hän kuitenkin uskoo, että aika riittää kaikkeen.

– Kuntavaalien jälkeen päätin, että minulle riittää se, että olen rivivaltuutettu. Yleensä valtuutetuilla on muitakin luottamustehtäviä: lautakuntapaikkoja tai yhtiöiden hallituksia. Minulla ei ole nyt mitään sellaista, Suomela sanoo ja kertoo, että se on vapauttanut paljon aikaa.

– Nyt pystyn tekemään täysillä puoleen yhteistä aluevaalikampanjaa ja vaalien jälkeen käynnistelemään meidän valtuustotoimintaa, jos Pirkanmaalla läpi menen.

Sen sijaan ministerin pesti näyttää Suomelan mukaan epätodennäköiseltä.

– Puoluevaltuuskunta on ollut sillä linjalla, että nämä tehtävät olisi järkevää jakaa. Olen ollut avoin monenlaisille ratkaisuille, ehkä kallistunut tätä jakamista kannattamaan, mutta vielä tärkeämpää on se, että meidän päättävä porukka haluaa eri henkilöt, sen mukaan mennään.

Vihreät valitsi vastikään uuden puoluehallituksen ja puoluevaltuuskunnan. Tulossa on muun muassa poliittisen ohjelman uudistaminen.

– Meillä on vähän keskusteluvajetta varsinkin koronan myötä. Moni miettii, mitkä meidän tärkeimmät prioriteetit hallituksessa ovat.

Suomela nostaa esiin ilmastokriisin ja eriarvoistumisen torjunnan, mutta lisää, että moni on kiinnostunut käytännön tasosta: neuvotteluiden tavoitteista ja kompromisseista. Niihin tarvitaan Suomelan mukaan vielä laajemmin porukkaa linjaamaan.

– Kun ihmiset ovat voineet olla päättämässä, mihin suuntaan mennään, on helpompi jälkikäteen myös tietää, miksi joihinkin kompromisseihin on lähdetty ja miksi kaikkiin ei olla valmiita lähtemään. Hallituksessa oleminen on jatkuvaa sopimista. Mielestäni ollaan hyvällä polulla, jos koko porukka voi seistä ratkaisujen takana ja niitä yhdessä avata ja puolustaa myös julkisesti.