Poliisi on huolissaan nuorten käytöksestä Tampereella: satunnaisia ohikulkijoita ryöstetään, poliisia häiritään virkatehtävissä

Rikollisuus: Suoranaisesta jengiytymisestä ei kuitenkaan ole merkkejä, sanoo rikosylikomisario Klaus Geiger.

Nuoret ovat ryöstäneet satunnaisia ohikulkijoita saadakseen arvostusta ryhmänsä keskuudessa. Nuorisojoukot myös häiritsevät kaupungilla virkatehtäviään tekevien poliisien toimintaa aiempaa useammin.

Näistä kahdesta ilmiöstä Sisä-Suomen poliisin tiedustelun ja ennaltaestävän toiminnan yksikön johtaja, rikosylikomisario Klaus Geiger on Tampereella huolissaan.

– Tällainen toiminta on yleistynyt, jossa nuoret tekevät rikoksia saadakseen ulkopuolista hyväksyntää. Puhutaan ryöstöistä, jotka kohdistuvat ulkopuolisiin henkilöihin, joskus jopa satunnaisiin ohikulkijoihin.

Toinen haittavaikutus kohdistuu viranomaisten toimintaan.

– Poliisin työntekoa häiritään olosuhteissa, kun viranomainen on tilannepaikalla. Poliisi ei ole enää koskematon, vaan autoihin kajotaan ja poliisin tutkintaa pyritään haittaamaan. Tämä on erittäin huolestuttava ilmiö, johon osallistuvat nuoret, usein rikoslaillista vastuuikää nuoremmat (alle 15-vuotiaat) ihmiset, Geiger sanoo.

Nuorisojoukkiot kokoontuvat Tampereella tyypillisesti Ratinan ostoskeskuksen ja Koskikeskuksen läheisyyteen. Lähiöistä Lentävänniemessä, Tesomalla ja Linnainmaalla löytyy alueita, joissa on levottomampaa.

– Hervanta on rauhoittunut, se on nykyisin enemmän opiskelijalähiö kuin mitä muuta. Etelä-Hervanta on välillä seurannassa, Geiger kuvailee.

Isossa kuvassa hän ei pidä Tampereen tilannetta erityisen huolestuttavana.

– Tampere on kohtuullisen iso kaupunki. Tällaisia lieveilmiöitä on ollut ja tulee olemaan. Tämä on tyypillinen kaupunki-ilmiö. En puhuisi mistään tapauksessa katujengeistä: kyse on yksinkertaisesti nuorison pahoinvoinnista.

Helsingissä jengiytymisestä on oltu pitkään huolissaan. Sellaisesta ei Geigerin mukaan Tampereella ole viitteitä.

– Katujengitoiminnalla on tietysti pääkaupunkiseudulla pitkät perinteet, jengit ovat järjestäytyneitä ja esikuvat löytyvät Yhdysvalloista. Me emme ole kuitenkaan nähneet sellaista ilmiötä Tampereella. Kyse on siitä, että samanhenkiset nuoret sitten löytävät toisensa. On monietnisiä ryhmiä ja sitten niin sanottuja natiivinuoria.

– Täkäläiset nuorisoryhmittymät ei sellaisia kriteereitä täytä. Niitä kriteeristöjä en lähde avaamaan, se ei ole minun tehtäväni, vaan Keskusrikospoliisin määriteltävä ja seurattava asia.

Tarkkailua Sisä-Suomen poliisikin tekee jatkuvasti.

– Ilmiö vaatii hyvin paljon poliisin ennaltaehkäisevää toimintaa. Se on yhteistyötä erilaisten toimijoiden kanssa, ensisijaisesti sosiaalitoimen, Geiger kuvailee.

Onko nuoriso jengiytynyt Tampereella?

Ei ole, vastaa Sisä-Suomen poliisin rikosylikomisario Klaus Geiger. Geigerin mukaan Tampereella on ryhmiä, joita voi kutsua nuorisoryhmittymiksi, mutta ei nuorisojengeiksi. Jengiytymistä määrittelee KRP. Poliisi on huolissaan siitä, että alaikäiset nuoret häiritsevät viranomaisia tutkimuspaikoilla. Nuorisoporukat kokoontuvat Tampereella keskustassa Ratinan ostoskeskuksen ja Koskikeskuksen läheisyyteen. Myös tietyt lähiöt ovat poliisin seurannassa: näihin lukeutuvat Lentävänniemi, Linnainmaa ja Tesoma.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut