Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Verkkomedia: Pirkanmaalaiskoulusta rikosilmoitus transnuoren kohtelun vuoksi – "Kunta ja koulu eivät suostuneet korjausliikkeisiin, kun tasa-arvovaltuutetun toimisto ja poliisi kehottivat niin tekemään"

Pirkanmaalaiskoulusta ja -kunnasta on tehty rikosilmoitus ja kantelu aluehallintovirastolle sukupuolivähemmistöön kuuluvan nuoren kohtelun vuoksi, kertoo seksuaali- ja sukupuolivähemmistöaiheisiin keskittynyt verkkomedia Kehrääjä.

Kehrääjän haastatteleman äidin mukaan nuori tuli kaapista transpoikana hieman ennen yläasteen alkamista. Seitsemännellä luokalla hänellä oli vielä käytössään tytön nimi.

Kehrääjän haastattelussa äiti kertoo, että koulussa ei tiedetty, miten transnuori pitäisi kohdata. Hänen mukaansa nuori väärinsukupuolitettiin nimen muuttamisen jälkeenkin. Äiti kertoo haastattelussa, että nuorta on myös kiusattu. Nuori kertoi asiasta rehtorille, mutta hän väärinsukupuolitti nuoren, joka reagoi "ala-arvoisella kielellä". Tästä seurasi jälki-istuntoa. Äiti soitti rehtorille ja pyysi, että lapsi kohdattaisiin koulussa poikana.

– Rehtori sanoi, että teen kärpäsestä härkäsen, ja uhkasi tehdä perheestämme rikosilmoituksen. En ole kuullut rehtorista tämän jälkeen, eikä tilannetta ole pahoiteltu tai asiasta puhuttu koskaan. On tainnut mennä jo vuosi tästä tapahtumasta, äiti kertoo Kehrääjälle.

Nuoren äiti pyysi apuun Pirkanmaan Setan Sinuiksi-palvelun Mikko Ala-Kapeen, joka muun muassa kouluttaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kohtaamisesta. Nuoren äiti kanteli koulusta aluehallintovirastolle ja teki rikosilmoituksen poliisille.

Ala-Kapeen mukaan kunta ja koulu eivät suostuneet korjausliikkeisiin, kun tasa-arvovaltuutetun toimisto ja poliisi kehottivat niin tekemään.

– Oppilas on nyt turvassa ja päässyt toisen kunnan kouluun, joka noudattaa esimerkilisesti lakeja.