Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kyllä lähtee – Tampereen palkinto myönnettiin Kummelille ja korkeakouluneuvos Markku Lahtiselle

Tampereen kaupunki on palkinnut Tampereen päivänä ansioituneita henkilöitä, jotka ovat elämäntyöllään tai toiminnallaan edistäneet kaupungin kehitystä ja asukkaiden hyvinvointia.

Tänä vuonna Tampereen palkinnolla on palkittu komediaryhmä Kummeli ja korkeakouluneuvos Markku Lahtinen.

– Molemmat palkittavat symboloivat hienolla ja mutkattomalla tavalla sitä, että Tampere on korkean osaamisen ja mahdollisuuksien kaupunki, jonka elämänmenossa on mukana myös sopivassa määrin iloa ja huumoria, perusteluissa todetaan.

Komediaryhmä Kummelille myönnettiinn Tampereen palkinto merkittävistä ansioista Tampereen kulttuurielämän hyväksi. Kummeli on Suomen tunnetuin komediaryhmä ja sketsiohjelmien tekijä, jonka juuret ovat Tampereella ja Kangasalla. Kummeliin kuuluvat Heikki Hela, Timo Kahilainen, Olli Keskinen, Heikki Silvennoinen ja Heikki Vihinen.

Kummeli viettää tänä vuonna 30-vuotisjuhlaa. Kummeli-televisiosarjaa esitettiin Ylellä vuosina 1991 – 2004 ja suosionsa huipulla se keräsi television ääreen yli 900 000 katsojaa.

– Kummelin sketsit ovat tehneet Tamperetta ja tamperelaisuutta tutuksi eri puolella Suomea ja suomalaisille Kummeli edustaakin hyvin vahvasti Tamperetta. Sketsit ovat vuosien varrella siirtyneet tampereenkielisinä sanontoina ja murteina laajasti suomalaisten puheisiin. Sarja on tärkeä vuosituhannen vaihteen sukupolvimuisto, mutta huumori siirtyy myös tehokkaasti sukupolvelta toiselle. Sketsiohjelman lisäksi Kummeli on tehnyt lukuisia live-esiintymisiä, äänilevyn, useita elokuvia sekä tv-sarjoja, todetaan perusteluissa.

Tampereen palkinto myönnetään korkeakouluneuvos Markku Lahtiselle hänen merkittävistä ansioistaan Tampereen korkeakoulutuksen ja tutkimuksen hyväksi.

– Lahtinen on ollut alusta asti luomassa ammattikorkeakoulun toimintaa Tampereelle. Hän on johtanut ja kehittänyt Suomen toiseksi suurimman ammattikorkeakoulun, Tampereen ammattikorkeakoulun, toimintaa yli 20 vuoden ajan apulaisrehtorina, rehtorina ja toimitusjohtajana. Hänen johdollaan Tampereen ammattikorkeakoulussa on tapahtunut monia muutoksia, joista merkittävimpiä ovat kahden ammattikorkeakoulun PirAMK:n ja TAMK:n laaja fuusioitumisprosessi ja Tampereen korkeakouluyhteisön synnyttäminen, palkintoperusteluissa todetaan.

Tasavallan presidentti on myöntänyt hänelle korkeakouluneuvoksen arvonimen. Markku Lahtinen jäi eläkkeelle rehtorin tehtävästään vuoden 2020 lopulla.

Tampereen palkintona on taiteilija Markku Salon teos Tammerkosken kuohu, jossa rotvallikivi ja lasi yhdistyvät ja muodostavat hyvin toimivan ja näyttävän kokonaisuuden, jossa lasi symboloi Tammerkosken kuohuja ja rotvallikivi tehdasrakennusten rosoisia seiniä.

Tampereen palkinto on jaettu vuodesta 1959 lähtien ja sen on tähän mennessä saanut 78 palkittua.