Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Antero Vipunen aloitti matkan, jonka päässä Kristian Tampereelta teki sarjakuva-Kalevalan – "Siellä oli hurjia juttuja", hän huokaa

Kirjauutuus: Suururakan takaa löytyy tamperelainen Kristian Huitula, jonka nimi on tullut aiemmin esille Angry Birdsin, Muumin sekä Miinan ja Manun kautta.

Kun historia kiinnostaa, se vie helposti mennessään ja määrittää tarvittaessa kokonaisen työuran. Näin voi sanoa perustellusti tamperelaisen Kristian Huitulan osalta, joka on nyt tehnyt Sarjakuva-Kalevalan nykysuomeksi sovitettuna.

Aiemmin mies on tehnyt muun muassa sarjakuvia Japanin historiasta sekä Franz Kafkan Linna-romaanin sarjakuvasovituksen.

Piirtäjänä ja kuvittajana tunnettu Huitula vastaa luonnollisesti myös teoksen kuvituksesta.

– Kalevala alkoi kiinnostaa jo ala-asteella, ja siinä vaiheessa se tuli koulun kautta luettuakin. Teosta ei onneksi pitänyt kuitenkaan lukea ulkoa. Siellä oli hurjia juttuja, erityisesti Antero Vipunen ja mystisiä tarinoita siihen lisäksi, Huitula taustoittaa.

Kirjan rakenne etenee uuden Kalevalan mukaan.

– Urakkaan meni kaiken kaikkiaan kolme ja puoli vuotta. Halusin olla hyvin uskollinen Lönnrotin alkuperäistekstille. Kalevalassa on paljon toistavaa kerrontaa, jota on hieman vähennetty tästä omasta versiostani, Huitula kuvaa.

Yksi yksityiskohta vähensi toki osaltaan stressiä.

– Tietysti kun Kalevalasta puhutaan, puhutaan teoksesta ja aineistosta joka ei ole mitään copyright-kamaa, vaan sananmukaisesti suusta suuhun levinnyttä kansanperinnettä. Lönnrot on aikoinaan kiertänyt maita ja mantuja ja kerännyt sitä kautta lopputuotteen kasaan, ei varmaan kellään ole tiedossa että kenen perikuntaa pitäisi lähestyä jos tällaisia asioita pitäisi joltain kysyä, Huitula naurahtaa.

Kuvan ja tekstin toimiminen yhdessä on tärkeä asia tekijälle. Hän sanoo, ettei missään nimessä halunnut lähteä tekemään ”Korkeajännitys-tyyppistä kerrontaa”, jossa kuva ja teksti kertoo tismalleen saman asian.

– Korkeajännityksissä jos saksalainen ampuu kuvassa konepistoolilla, niin sama kerrotaan myös kuvatekstissä. Halusin, että Kalevalassa kuva ja teksti tukevat toinen toisiaan, eivätkä kerro identtistä tarinaa, Huitula sanoo.

Kirja on julkaistu syyskuun alussa. Tekijää hieman jännittää sen vastaanotto. Huitulan työhuoneen lattialla sijaitsee jokunen kirjalaatikko. Tarkkaa painosmäärää hän ei kerro, mutta luonnehtii kappalemäärää ”kohtuulliseksi”.

Huitula elättää itsensä kuvittajan töillä. Miehen yleisesti tunnetuimmat kuvitustyöt ovat Muumi, Angry Birds sekä Miina ja Manu.

– Korona tietysti on puraissut osaltaan tätäkin alaa. Nyt on ollut sitten aikaa keskittyä enemmän omiin tuotantoihin, Huitula sanoo.

Sarjakuvien lisäksi mies on ehtinyt työstää myös omaa musiikkia. Työhuoneesta löytyy useampi kitara, jolla tehdään omaa soolotuotantoa instrumentaalihengessä.