Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Teatteriarvio: Esko Roine ja Asko Sarkola loistavat paaveina

Näytelmä: Tampereen Työväen Teatterin uutuus Kaksi paavia pohtii syvällisesti uskon asioita, kirjoittaa Katariina Fleming arviossaan.

Kaksi paavia on oivallinen valinta TTT:n ohjelmistoon suurten, upeiden musikaalien lomaan. Se antaa katsojille mahdollisuuden tutkistella itseään ja omaa suhtautumistaan uskontoon peilaamalla asioita katolisen kirkon päämiesten kautta.

Anthony MacCartenin käsikirjoittama näytelmä perustuu tositapahtumiin. Katolisen kirkon päämies, paavi Benedictus luopui vuonna 2013 vallastaan, mikä oli sensaatio. Vain kerran aiemmin näin oli tapahtunut: vuonna 1294.

Paavi Benedictus koki olevansa vanha ja liian väsynyt tehtäväänsä, mutta seuraajan valinta olisi vaikeaa. Kun hän tuli valituksi, kilpakumppanina oli brasilialainen kardinaali Jorge Mario Bergoglion, joka hänkin nyt haaveilee eläkepäivistä. Miesten tapaamisissa käydään läpi kummankin kaapissa olevia luurankoja, ripittäydytään ja lopulta päästään yhteisymmärrykseen.

Nyt paaveja on siis kaksi, emeritus Benedictus ja valtaa pitävä brasilainen Franciskus.

Esitys alkaa vanhan paavin maatessa kuolleena laverilla. Lavalle astuu uusi paavi Benedictus ( Asko Sarkola) ja hänet puetaan puna-valkoiseen koreaan asuun ja punaisiin kenkiin vallan merkiksi.

Seuraava paavi Franciskus ( Esko Roine) on vaatimattomampi: hänelle riittää valkoinen asu ja omat mustat kengät. Paitsi ulkoisilla merkeiltään miehet eroavat luonteiltaan ja ajatteluiltaan. Sarkolan paavi on vanhoillisempi, Roineen suvaitsevaisempi; tanssia ja jalkapalloa harrastava aito argentiinalainen.

Roolivalinnat ovat todella onnistuneet. Sarkolan luontaisesti melankolinen ja introvertti olemus ja Roineen rento, avoin tyyli luovat kiinnostavat vastakohdat. Karismaattiset tähdet rakentavat esityksestä mielenkiintoisen ja koskettavan. Iän tuoma kokemus tekee Sarkolasta 75, ja Roineesta 76, vertaansa vailla olevan näyttelijäparin.

Ulla Koivurannan sisar Birgitta on Franciskuksen entinen taloudenhoitaja ja luottoystävä. Hänen luonaan saa soittaa pianoa, syödä hyvin ja katsoa televiosta poliisikoira Rexin seikkailuja. Koivuranta tekee pienieleisesti viisaan ja vaatimattoman persoonan, jolla on suuri merkitys paavin elämässä.

Anne-Mari Alaspään sisar Sophia on räväkämpi ja suorapuheisempi ystävä. Hänellä on rohkeutta paljastaa myös puutteita.

Tiina Puumalainen on onnistunut ohjauksessaan erinomaisesti. Hän malttaa antaa tapahtumille rauhaa – keskusteluissa kuunnellaan tarkasti toista osapuolta.

Teppo Järvisen lavastus tuo lavalle Vatikaanin ja Jussi Vahvaselän musiikki tarjoaa yllätyksiä.