Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Synnyinmaan tilanne huolestuttaa nuorukaista, jonka elämä ja elämänasenne ovat vieneet TPV:n kapteeniksi: ”Tunnelin päässä on aina valo”

Henkilö: Mustafa Hussein Zada tuli Suomeen lapsena perheensä kanssa. Nyt hän on Tampereen Pallo-Veikkojen kapteeni ja erittäin huolissaan Afganistanin tilanteesta.

Elettiin vuotta 2009, kun Afganistanista Suomeen saapui 10-vuotias Mustafa Hussein Zada perheensä kanssa. Olosuhteet kotimaassa olivat äityneet sellaisiksi, että siellä ei voinut enää olla.

Asuinpaikka vaihtui pohjoiseen Kemiin ja sieltä puolentoista vuoden asumisen jälkeen Tampereelle. Synnyinmaahansa aikuiseksi varttuneella miehellä ei ole enää asiaa.

– Tilanne on se, että sinne ei voi mennä edes lyhyelle lomalle. Turvallisuus voi olla uhattuna siinäkin ajassa.

Vaikka tilanne oli levoton vuonna 2009, vielä levottomammaksi se kävi muutama viikko sitten, kun taleban otti äkkiä voimakkaan otteen maan hallinnosta ja valtasi Kabulin. Zadan mukaan kaikki tapahtui todella äkkiä ja rajuus yllätti jopa miehen, joka oli lähtenyt perheineen sekasortoista tilaa karkuun noin vuosikymmen aiemmin.

– Ei ole liioiteltua sanoa, että kaikki muuttui yhdessä vuorokaudessa.

Maan tilanne on nyt siinä pisteessä, että Zadan perhe ei ole halunnut seurata asiasta kertovia uutisia. Ne tuntuvat liian raskailta.

Kaikki muuttui yhdessä vuorokaudessa.

– Eniten olen huolissani naisten tilanteesta, Zada huokaa.

Vuodet ja vuodet Suomessa ovat kasvattaneet Zadasta nuoren miehen, joka ei pelkää ottaa tai kantaa vastuuta. Hän myös kertoo reippaasti mielipiteensä silloin, kun sitä kysytään ja kun sitä tarvitaan.

Kyse on sanalla sanoen johtajuudesta ja johtajaominaisuuksista. 22-vuotias tekee päivät töitä Sokoksessa ja lähtee töistä Kakkosessa pelaavan TPV:n harjoituksiin Kauppiin. Hän sanoo kuitenkin yllättyneensä, kun kävi ilmi että joukkuekaverit olivat valinneet hänet äänestyksessä kapteeniksi.

– Sen tiedän sanoa, että tällä kilpailullisella tasolla ei Suomessa ole muita afganistanilaisia kapteeneja. Sitä en osaa sanoa, löytyykö kollegoita nuorempien joukkueista, Zada sanoo.

Keskuspuolustaja luokittelee itsensä pelipaikalle tyypillisesti varsin pelkäämättömäksi peluriksi, joka taistelee pääpalloista loppuun asti ja antaa joskus vastustajallekin kyytiä korttien arvoisesti. Kovuutta ja asennetta pitää löytyä, sillä pallon lisäksi pelipaikalla pitää seurata myös vastustajan hyökkääjää.

– Sellainen mielikuva on varmasti totta. Ei siitä ole pitkä aika, kun sain punaisen kortin ottelussa, hän naurahtaa.

Entä korkeammat sarjatasot? TPV:n joukkue on varsin nuori ja pelivuosia on lähtökohtaisesti vielä runsaasti edessä.

– Meillä on pukukoppi täynnä jätkiä, jotka haluavat urallaan eteenpäin. Minä olen yksi heistä.

Tuleeko Afganistanin tilanne ratkeamaan koskaan? Synkkyydestä huolimatta Zada haluaa uskoa hyvään.

– Ajattelen niin, että tunnelin päässä on aina valo. Tunneli voi vaan joskus tuntua hirvittävän pitkältä, hän muotoilee.

Kun puhutaan vaikkapa luontokohteista, Zadalle luonto on nimenomaan Suomen luontoa.

– Ilmasto ja olosuhteet ovat niin erilaiset, että Tampereella mikään ei muistuta minua kotimaastani, hän sanoo.