Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

10–20 koronatapauksen löytäminen maksaa miljoona euroa viikossa Helsinki-Vantaalla – Rokotettuja testataan enää pistokokein

Juttu päivittyy

Helsinki-Vantaan lentoasemalla löydetään enää 10–20 koronatapausta viikossa, kertoi Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen kaupungin perjantaisessa tiedotustilaisuudessa.

Viikolla 37 testattuja matkustajia oli 1 289 ja näytteistä 11 oli positiivisia. Positiivisten näytteiden osuus oli siis 0,9 prosenttia.

– Todella tarkan terveystarkastuksen kustannukset ovat miljoona euroa viikossa. Kustannukset ovat kohtuuttomia saavutettavaan terveyshyötyyn nähden.

Hänestä tiukkoja maahantulotarkastuksia ei voida enää perustella riskillä, kun rokotuskattavuus on Suomessa noussut.

Helsinki-Vantaalla siirryttiin viime viikon lopussarokotettujen ja koronataudin vastikään sairastaneiden matkustajien tarkastamiseen vain pistokokein.

Tarkastusresurssit kohdennetaan Viljasen mukaan rokottamattomiin, jotka saapuvat maahan joko negatiivisella koronatestillä tai kokonaan ilman koronatodistusta. Matalan ilmaantuvuuden maista saapuvia ei tarkasteta.

Kahdesti rokotettuja on Helsinki-Vantaalle saapuvista 80–90 prosenttia.

Ennen pistokoemalliin siirtymistä lentokenttä ruuhkautui pahoin, vaikka matkustajamäärä on edelleen pieni osa pandemiaa edeltävästä tasosta. Viime viikolla matkustajia oli 116 000, joista ulkomailta saapui 39 500.

– Jokaisen matkustajan pysäyttäminen haastatteluun on näilläkin matkustajamäärillä mahdotonta, Viljanen sanoi.

Uuden toimintamallin käyttöönoton jälkeen jonot on Viljasen mukaan saatu purettua.

Jopa 90 prosenttia maahantulijoista pääsee nyt Helsinki-Vantaalla "vihreää linjaa" jonon ohi – "Ei ole enää vellovia ihmismassoja"

Maahantulon rajoituksia pitäisi Ritva Viljasen mielestä nyt keventää.

– Suomen talous ja työpaikkamme ovat hyvin riippuvaisia kansainvälisestä matkustuksesta ja lentoliikenteestä.

Viljanen painotti toivovansa, että kun eduskunta ottaa paranevan tilanteen huomioon määräyksiä käsitellessään ja että Suomessa siirryttäisiin samoihin käytäntöihin kuin muualla Euroopassa.

Kotimainen matkailukysyntä ei riitä pelastamaan Helsingin seudun palveluyrityksiä, selviää Kauppakamarin toimialakatsauksesta – "Kansantalous menettää toista vuotta peräkkäin yli viisi miljardia"

Muokattu 1.10.2021 kello 12.44: Lisätty, että myös koronataudin vastikään sairastaneet kuuluvat pistokokein tarkastettavaan joukkoon, jonot on saatu purettua sekä tieto viime viikon matkustajamäärästä. Kello 12.50: Muutettu luku 9 000 viikon 37 luvuiksi.

Mihin nyt uskaltaa matkustaa? Näitä maita THL:n Mika Salminen pitää "kelvollisina" – Selvitä myös nämä asiat ennen matkaa

Pääkaupunkiseudun koronanyrkki suosittelee etätöitä lokakuun puoliväliin asti

Helsinkiläislääkäri IL:ssä: Koronapotilaat pyytävät Suomessakin rokotetta sairaalassa – "On erityisen haastavaa kuulla se katumus"