Kokoontumisrajoitukset poistuivat koko Suomesta – Ensimmäinen kerta sitten maaliskuun 2020

Tänään perjantaina on koronahistoriallinen päivä: kokoontumisrajoitukset ovat poistuneet koko maasta.

Aluehallintovirasto (avi) tiedottaa, että epidemiatilanteen paranemisen vuoksi rajoitukset eivät ole missään päin Suomea enää välttämättömiä. Viimeiset rajoitukset päättyivät eilen 30. syyskuuta Uudellamaalla. Avin mukaan syynä on parantunut rokotuskattavuus.

Tänään on siis ensimmäinen päivä sitten maaliskuun 2020, kun millään alueella Suomessa ei ole voimassa yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten rajoituksia. Alueellisista kokoontumisrajoituksista päättää tartuntalain mukaan aluehallintovirasto. Eri alueiden avit tekivät ensimmäiset koronarajoituspäätöksensä 13. maaliskuuta 2020.

Rajoitukset ovat vaihdelleet alueellisesti lähes koko pandemian ajan. Eniten päätöksiä on ollut Etelä-Suomessa.

Rajoitukset ovat myös poistuneet eri tahtia. Esimerkiksi Lapissa avin määräämiä kokoontumisrajoituksia ei ole ollut voimassa toukokuun 2021 jälkeen ja Itä-Suomessa rajoitukset poistuivat kesäkuun puolivälissä.

Avit muistuttavat kuitenkin, että tarvittaessa alueellisia kokoontumisrajoituksia voi vielä tulla, jos epidemiatilanne heikentyy. Niitä määrätään, jos ne on arvioitu välttämättömiksi keinoiksi epidemian leviämisen estämiseksi.

Koko Suomessa ovat kuitenkin edelleen voimassa lakisääteiset yleiset hygieniavaatimukset, joiden tarkoitus on parantaa asiakas- ja yleisötilojen terveysturvallisuutta.

Lain mukaan asiakkailla ja osallistujilla on muun muassa oltava mahdollisuus käsien puhdistamiseen ja heille annetaan toimintaohjeita. Tilojen ja pintojen puhdistamista pitää tehostaa ja asiakkaiden tai osallistujien oleskelu järjestää riittävän väljästi.

Vaatimukset koskevat erilaisia asiakas- ja yleisötiloja, kuten kauppoja, liikuntatiloja, museoita, teattereita ja kirjastoja. Ne ovat voimassa tällä tietoa vuoden loppuun saakka.

Myös ravintolarajoitukset ovat vielä voimassa.

Tilasto

Satoja koronapäätöksiä

Eri aluehallintovirastot ovat tehneet korona-aikana satoja päätöksiä. Alla olevissa luvuissa ovat mukana tartuntatautilain mukaiset yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten järjestämistä rajoittavat päätökset, tilojen käyttöä rajoittavat päätökset sekä kuntia ja maahantulijoita terveystarkastuksiin velvoittavat päätökset.

Koronapäätöksiä on tehty aluehallintovirastoissa yhteensä 408 kappaletta (2020: 146 kpl, 2021: 262 kpl).

Etelä-Suomen aluehallintovirasto: 129 kpl, 2020: 36, 2021: 93

Itä-Suomen aluehallintovirasto: 50 kpl, 2020: 21, 2021: 29

Lapin aluehallintovirasto: 53 kpl, 2020: 24, 2021: 29

Lounais-Suomen aluehallintovirasto: 70 kpl, 2020: 24, 2021: 46

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto: 57 kpl, 2020: 21, 2021: 36

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto: 49 kpl, 2020: 20, 2021: 29

Lähde: Aluehallintovirastot

Uudenmaan kokoontumisrajoitukset päättyvät pian – ihan kaikki ei kuitenkaan vapaudu

Koko Uudenmaan kokoontumisrajoitukset lievenevät huomenna – kahden metrin turvavälivelvoitteesta ja pääkaupunkiseudun lohkovaatimuksesta luovutaan

Häihin ja hautajaisiin voi kohta taas kutsua niin paljon ihmisiä kuin haluaa – Kirkkojen 1,5 vuotta jatkuneet kokoontumisrajoitukset poistuvat Helsingin hiippakunnassa

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut