Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pirkkalan nuoret Luhtaröllit palkittiin lukuteosta – "Meillä on yöretkilläkin kirjat mukana"

Naapurit: Kurikankulman päiväkotiryhmä on täynnä innokkaita lukijoita.

Pirkkalan Kurikankulman päiväkodin luontoryhmä Luhtaröllit palkittiin taannoin kuntansa Vuoden lukuteko -palkinnon saajana. Pirkanmaan kirjastot jakoivat tänä vuonna ensimmäistä kertaa jokaisessa kunnassa oman lukuteko-palkinnon. Aiemmin lukuteko-palkintoa on jaettu Parkanossa, mutta se haluttiin laajentaa kaikkiin Piki-kirjastoihin.

Pirkkalan kirjaston kirjastovirkailija Henna Hellsten kertoo, että varhaiskasvatuksen väki ylipäänsä on aktiviisia kirjastokävijöitä.

– Luhtaröllit ovat olleet ahkerimpia, Hellsten kertoo.

Päiväkotiryhmät voivat varata kirjastokäyntejä. Korona-aikana niitä on ollut vähemmän, joten kirjaston henkilökunta on kerännyt toiveiden mukaan kirjapaketteja. Kirjastoon pääseminen on kuitenkin lapsille tärkeää, Hellsten sanoo.

– Olen iloinen, että Luhtaröllit valittiin palkinnon saajaksi, koska varhaiskasvatuksen rooli kirjallisuuskasvatuksessa jää usein piiloon. He tekevät tärkeää työtä lukemisen edistämiseksi, Hellsten sanoo.

Luhtaröllit sai palkinnoksi diplomin ja kirjaston ostaman kirjapaketin, jossa on viimeisen vuoden uusimpia lastenkirjoja. Lisäksi jokainen lapsi sai pienen Kirjatti-teemaisen lahjapussukan.

Meillä on yöretkilläkin kirjat mukana.

Luhtaröllit-ryhmän varhaiskasvatuksen opettaja Tarja Mäntylä kertoo, että kirjat kuuluvat olennaisena osana ryhmän arkeen. Kirjastovuorot varataan aina heti ensimmäisten joukossa ja kirjat ovat aina mukana.

– Meillä on yöretkilläkin kirjat mukana, Mäntylä kertoo.

Mäntylän mielestä kirjat ja lukeminen kuuluvat sivistykseen.

– Saa tietoa ja etsimiskirjat ovat hyviä. Joutuu etsimään ja havainnoimaan. Rikastuttaa. Mitä me luonnossa nähdään, niin opetellaan vielä kirjallisuuden kautta, Mäntylä sanoo.

Luhtaröllit lukevat luontokirjoja ja tarinoita. Tällä hetkellä luetaan muun muassa Ella-kirjoja. Välillä sukelletaan klassikoiden, kuten Prinsessa Ruususen maailmaan. Vanhat sadut täytyy Mäntylän mukaan tosin värittää eri tavalla. Lukijan on myös tärkeää eläytyä tarinaan.

– Lapset ovat ihan hiljaa ja kuuntelevat, jos olet itsekin mukana tarinassa.