Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eläkkeelläkin voi jatkaa juoksemista – Pauli on Pirkan Hölkässä mukana jälleen sunnuntaina kuten aina ennenkin

Näkökulma: 73-vuotias Pauli Kiukas aikoo jatkaa liikuntaa niin kauan kuin mahdollista.

Pirkan Hölkässä on sunnuntaina mukana on jälleen kerran kuusi osallistujaa, jotka ovat olleet mukana jokaisessa tapahtumassa. 73-vuotias Pauli Kiukas oli heistä ensimmäinen osallistuja, jolla tuli 50 juoksua 33 kilometrin matkaa täyteen vuonna 2019. Mies on ollut mukana myös jokaisessa Pyynikkijuoksussa: kolme osallistujaa on juossut mainitussa tapahtumassa vuodesta 1973 asti, Kiukas on yksi heistä.

Kiukas muistaa yhä elävästi ensimmäisen kokemuksensa Pirkan Hölkässä. Nuoren miehen innolla hän lähti bussilla Tampereelta Valkeakoskelle.

– Reitti ei ollut ennakkoon tuttu, mutta ajattelin nuoren miehen innokkuudella että tästähän selvitään kyllä. Puoleen matkaan asti tahti olikin odotetun rivakka. Sen jälkeen veto alkoi mäkisessä maastossa loppua. Viimeinen puolikas matkasta olikin sitten taistelua. Se opetti sen, että reitti on sellainen että loppumatkalle kyllä tarvitaan kaikki voimat mitkä käytössä vaan ovatkin, konkari suosittelee.

Valkeakoskelta Tampereen Nirvaan etenevä reitti on ollut pieniä muutoksia lukuunottamatta sama alusta asti.

Konkari on pitänyt itsensä kunnossa koko ajan. Ajatkin kertovat siitä, että kestävyys on pysynyt hyvällä kuntoilijan tasolla, vaikka ikä alkaakin jo numerolla seitsemän. Kymmenen kilometrin mittainen Pyynikkijuoksu on kulkenut edelleenkin noin tuntiin ja Pirkan Hölkän Kiukas on yleensä suorittanut noin neljään tuntiin tai hieman sen päälle.

Parhaimmillaan Pirkan Hölkkä on kulkenut vähän päälle kolmessa tunnissa. Harjoittelufilosofia on ollut vuosikymmenestä toiseen hyvin sama.

– Kolme lenkkiä viikossa, niiden matkat keskimäärin 7–12 kilometriä kerrallaan ja joskus pidemmällekin että miten kulkee. Sitten kävelyä ja pyöräilyä siihen päälle, ja myös kuntosalilla tulee käytyä, Kiukas kuvailee.

Pirkan Hölkän suosio on pysynyt vuodesta toiseen tasaisena: keskimääräinen osanottajamäärä on ollut noin 1 700, ennätysvuonna 1982 hölkkään lähti 2 711 kuntoilijaa.

73-vuotias Kiukas sanoo, että aikoo olla mukana juoksemassa niin kauan kuin mahdollista.

– Liikunta oli aikanaan erittäin hyvää vastapainoa kiireiselle myyntialan työlle, ja muodostunut niin tärkeäksi osaksi elämää että ei sitä ole eläkkeelläkään syytä lopettaa, hän sanoo.

Kiukaksella on viisi kollegaa. Kaikkiaan kuusi henkilöä ovat juosseet Pirkan Hölkän joka vuosi: Kiukaksen lisäksi Jukka Havanka, Lauri Kuusniemi, Olavi Laitinen, Aulis Metsälä ja Erkki Saarilampi.