Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tampereen Viinikanlahdelle rakennetaan viherseinä

Viinikanlahden alueelle rakennetaan viherseinää tällä viikolla. Viherseinä rakennetaan Hatanpään valtatien varteen, jätevedenpuhdistamoalueelle, pyöreän biokaasulaitoksen seinustalle.

Seinä rakennetaan kahdessa osassa. Viherseinä on kokonaisuudessaan 8 m leveä ja 8 m korkea. Se koostuu 64:stä metri kertaa metrin suuruisesta kasvilaatikosta. Syksyllä 2021 seinä rakennetaan neljän metrin korkeuteen ja korotetaan vuoden päästä kahdeksaan metriin. Teräsrakenteinen viherseinä seisoo omalla perustuksellaan.

Kokonaisuus siirretään myöhemmin Keskuspuhdistamo Oy:n rakentaman uuden Viinikanlahden pumppaamon seinälle.

Kasvit ovat suomalaisia kalliokasveja ja niiden kasteluun kerätään katolta sadevesiä. Viherseinässä käytettävää kunttaa eli suomalaista metsänpohjaa nostettiin kesäkuussa 2021 alueilta, jotka jäävät Ojala-Lamminrahkan uuden kaupunginosan rakentamisen alle.

Lisäksi kasvilaatikoihin on istutettu monivuotisia kasveja kuten puolukka, kevätpiippo ja kallioimarre. Kasvilaatikoissa on kasvualustana kivivillaa ja osassa lisäksi multaa sekä vedenpidätysrakeita. Laatikot ovat olleet kesän ajan kasvamassa Epilän taimistolla.

Viherseinän biodiversiteettiä, hiilijalanjälkeä ja toimivuutta pohjoisissa olosuhteissa sekä vaikutuksia veden viivytykseen ja puhdistukseen tutkitaan vuoden ajan.

Seinän on suunnitellut Ramboll. Teräsrakenteen toteuttaa Proinfra.