Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ratikka pääsi nyt tauluihin – Tamperelaislähtöinen taiteilija kävi vanhoissa kotimaisemissaan ja teki suuren some-ihailun saaneita Tampere-maalauksia

Kulttuuri: Tamperelaislähtöisen tekijän Tampere-aiheiset akvarellimaalaukset ovat ihastuttaneet sosiaalisessa mediassa.

Kuvataiteilija Mika Törösen Facebookin Tampere-ryhmässä julkaisemat kuvat hänen Tampere-aiheisista akvarellimaalauksistaan ovat keränneet satoja ihastelevia kommentteja.

Neljässä ryhmässä toistaiseksi julkaistussa teoksessa on katunäkymiä Hämeenkadulta rautatieaseman, Hämeensillan sekä Keskustorin liepeiltä.

Törönen ottaa aina ensin kohteesta valokuvan ja aloittaa sen perusteella teoksen työstämisen. Lopputuloksen tunnelma valoineen ja sävyineen on usein melko erilainen kuin alkuperäisen kuvan.

– Tulkitsen maisemaa teoksissani niin, että maalaus ei ole yksi yhteen todellisuuden kanssa. Koettu oma tunne tilanteesta ja paikasta näkyy maalauksissa. Käytän valokuvia lähinnä siksi, että näen niistä maiseman arkkitehtuurin, hän määrittelee.

Törönen maalaa etupäässä teoksia Helsingin katukuvasta, mutta hyppäys välillä Tampereen maisemiin ei ole sattumavalinta. 53-vuotias taiteilija on viettänyt elämänsä ensimmäiset 17 vuotta Tampereella Nekalassa ja Tammelassa. Viimeinen Tampereen koti oli Itsenäisyydenkadulla Tullintoria vastapäätä.

Törönen kertoo miettineensä jo vuosia sitten, että hänen pitäisi tehdä Tampere-aiheisia maalauksia, mutta asia on aina jäänyt, koska mies käy harvoin kaupungissa.

Tänä kesänä kävin sitten katselemassa Tamperetta ja hyvältähän se näytti. Innostuin ajatuksesta maalata muutaman Tampere-teoksen.

– Tänä kesänä kävin sitten katselemassa Tamperetta ja hyvältähän se näytti. Innostuin ajatuksesta maalata muutaman Tampere-teoksen, Mika Törönen toteaa.

Hämeenkatu ei ole hirveästi muuttunut Törösen teini-iästä, mutta ratikka on uunituore elementti maisemassa.

– Ratikka sopii hyvin Tampereen katukuvaan. Olen ihastellut ratikoita lapsuuden Helsingin reissuista asti. Niissä on jotenkin hieno tunnelma. Ratikat ovat mukana useissa maalauksissani Helsingistä. Ne ovat eräänlaisia sommitteluelementtejä, Mika Törönen kertoo.

Hän on iloinen kivasta ja runsaasta palautteesta, jota mies on Tampere-teoksistaan Facebookissa saanut. Sosiaalisen median kautta on tullut myös konkreettisia töitä Tampereelta. Törönen opettaa Tampereen reumayhdistyksen tilassa akvarellikurssilla 23.-24. lokakuuta.

– Näyttelystä Tampereella on ollut alustavaa puhetta tamperelaisessa kulttuurikeskuksessa työskentelevän tuttuni kanssa, mutta sellaisiin paikkoihin voi olla vuoden, jopa kahdenkin mittainen näyttelyjono, ja asia on toistaiseksi jäänyt mietinnän asteelle, Mika Törönen sanoo.