Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jopa 90 prosenttia maahantulijoista pääsee nyt Helsinki-Vantaalla "vihreää linjaa" jonon ohi – "Ei ole enää vellovia ihmismassoja"

Helsinki-Vantaan lentoasemalla ei enää tarkasteta täysin rokotettujen matkustajien koronatodistuksia kuin pistokokein. Kaksi rokotusta saaneet voivat marssia "vihreää linjaa" ohi tarkastuspisteiden. Asiasta kertoi Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen Twitterissä sunnuntaina.

– Lentoaseman kaaoksen purkamiseksi muutos oli välttämätön. Nyt ei enää synny valtavia jonotustilanteita, Viljanen kirjoitti.

– Ei ole tarkoituksenmukaista, että muodostuu jonoja, jotka jo itsessään muodostavat tartuntariskiä, perustelee Vantaan kaupungin tartuntatautilääkäri Kirsi Valtonen puhelinhaastattelussa.

Vantaan kaupunki vastaa lentoaseman terveystarkastuksista.

Muutos tuli voimaan perjantaina. Se on toiminut hyvin, Kirsi Valtonen arvioi.

– Onhan sillä saatu jonot hallintaan. Siellä ei ole enää vellovia ihmismassoja. Pistokoetarkastukset ovat jatkuvasti käytössä ja niitä tehdään usean tarkastajan voimin.

Jos matkustaja jää kiinni väärässä jonossa maahan pyrkimisestä, seurauksena voi olla jopa sakko. Valtosen mukaan pistokokeet paljastivat viikonlopun aikana vain yksittäisiä väärään jonoon päätyneitä.

– Jos tilanne on vaikkapa se, että kakkosrokotuksesta on kulunut liian lyhyt aika, heidät ohjataan toiseen jonoon. Tietääkseni viikonlopun aikana ei ole tullut tilanteita, että olisi pitänyt määrätä sakkoja.

Viljasen mukaan kahdesti rokotettuja on matkustajista 80–90 prosenttia.

Valtosen mukaan monissa muissa maissa maahantulijoiden laajamittaista tarkastusta ei ole käytössä, vaan todistukset on tarkastettava jo lähtöselvityksessä. Suomessa tätä ei ole otettu käyttöön.

– Laki sanoo, että velvollisuutemme on tarkastaa tarkoituksenmukaisessa laajuudessa.

Lain perusteluissa puhutaan esimerkiksi tiloista ja resursseista.

– Meillä nyt ehkä tilat ovat tulleet isommaksi haasteeksi, mutta myös henkilöstöresurssin riittävyys on tiukilla, kun matkustajamäärät kasvavat.

Rajanylityspisteiden terveystarkastus- ja näytteenottotoimintaan irrotettu henkilöstö on poissa muusta sosiaali- ja terveydenhuollosta.

Ennen käytännön käyttöönottoa Vantaa tutki, miten moni rokottamaton pyrki maahan rokotettujen jonon kautta.

– 200 matkustajasta tasan yksi oli sellainen, jolla ei ollut mitään todistusta. Sitten oli yksittäisiä henkilöitä, joilla oli liian vähän aikaa kulunut toisesta rokotuksesta, Valtonen kertoo.

Twitterissä muutos herätti Viljasen twiitin kommenttiketjussa sekä tyrmistystä että kiitosta.

– Hyvä että informoitte tästä niin kohta on tällä linjalla 110% matkustajista, kritisoi eräs twiittaaja.

– Ainakin eilen moni joka oli valinnut punaisen linjan, vaihtoi viimetipassa rokotettujen linjalle kun näki liiveihin pukeutuneet virkailijat odottamassa. Useita tarkastajia odotteli turhan panttina enkä ainakaan huomannut mitään pistokokeita tehtävän, kommentoi toinen.

Toisaalta osa twiittaajista pitää uutta mallia hyvänä.

– Aivan erinomainen päätös. Alkoi jo näyttää siltä, että Suomessa lentomatkustaminen vähenee, koska asemalla joutuu väsyneenä jonottamaan pitkiäkin aikoja tarkastuksissa.

– Joustavasti sujui saapuminen Helsinki-Vantaalle. Eläköön maalaisjärki!

Suomeen tulijalla on oltava esittää todistus saadusta täydestä koronarokotesarjasta, kuuden kuukauden sisällä sairastetusta koronavirustaudista tai negatiivisesta testistä.

Hallitus esittää eduskunnalle, että maahantulorajoituksia jatkettaisiin vuoden loppuun asti.

Pääkaupunkiseudun kaupunkien, Husin, Finavian, Finnairin ja Helsingin sataman viime tiistaina lähettämän tiedotteen mukaan koronatodistusten kattava tarkastaminen ei ole enää mahdollista, kun matkustajamäärät kasvavat.

Tällä hetkellä Helsinki-Vantaan kautta tulee tiedotteen mukaan viikoittain noin 50 000 Suomeen jäävää matkustajaa. Määrän odotetaan kasvavan niin, että lokakuun lopussa matkustajia tulisi yli 60 000 ja vuoden lopussa 80 000.