Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vapriikki avaa näyttelyn Tampereen tulipaloista ja palontorjunnasta

Museokeskus Vapriikki juhlii Tampereen päivää avaamalla 1. lokakuuta Tampere liekeissä -näyttelyn, joka kertoo tulipalojen ja palontorjunnan historiasta.

Esille tulee ainutlaatuista esineistöä Vapriikin historiallisista kokoelmista. Mukana näyttelyä tekemässä on ollut myös Pirkanmaan pelastuslaitos.

Näyttely esittelee viisi surullisen kuuluisaa tulipaloa Tampereella. Vuoden 1865 tulipalossa sadat kaupunkilaiset menettivät kotinsa. Tämä palo vaikutti kaupunkisuunnitteluun tuoden mukanaan leveämmät puistot, kadut ja suunnitelmat vesijohdon saamiseksi kaupunkiin.

Tehtaissa tulipalot olivat tavallisia ja ainainen uhka. Pellavatehtaalla syttyi tuhoisa palo vuonna 1883. Elokuvateatteri Imatran tulipalossa kuoli 21 ihmistä ja monet loukkaantuivat vakavasti. Suurpaloja on syttynyt viime vuosikymmeninäkin.

Tampereen teknillisen museon tulipalo tuhosi mittavat määrät museon kokoelmia. Pizzeria Julietin ravintolapalo oli tuhopoltto, jonka seurauksena menehtyi kolme ihmistä.

Vapaapalokunnat, tehdaspalokunnat ja vuonna 1898 perustettu kaupungin palokunta tekivät parhaansa tehdäkseen kaupungista turvallisen. Ne kehittivät toimintaansa palokunta-aatteen innoittamana. Vähitellen toiminta vakiintui ja ammattimaistui. Vapaapalokunnista tuli sopimuspalokuntia.

Tampereen kaupungin historian aikana palokunta on ollut mukana kaupunkia kohdanneissa kriiseissä ja tavallisen arjen turvaajana.

Näyttelyssä on esillä ROP -taiteilijatiimin, Tuomo Rosenlundin ja Pekko Oravan, kuvittamia suurikokoisia kaupunkinäkymiä. Ne kuvaavat tulipaloa edeltävää hetkeä Tampereen keskustassa vuonna 1865, Imatra-elokuvateatterissa, Pellavatehtaalla ja Pizzeria Julietissa.

Näyttelyssä on esillä ainutlaatuista esineistöä Vapriikin historiallisista kokoelmista. Hevosvetoinen höyryruisku, joka hankittiin Tampereen VPK:n vastaperustetulle ruiskuosastolle vuonna 1889, pääsee esille yhdessä pelastuslaitoksen ensimmäisen moottoriruiskun kanssa. Palokuntien historiasta kertovaa esineistöä näyttelyyn on lainattu Tampereen VPK:lta ja Pirkanmaan pelastuslaitokselta.