Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tässä talossa olisi maanantaina 120-vuotissynttärien paikka, mutta juhlaa luvataan ainakin vuodeksi – "Tehtiin pakkaseen tavaraa ja pakastin on täynnä"

Näkökulma: TTT saa pian juhlia 120-vuotista historiaansa ilman rajoitteita. Koronan takia kassassa on lovi, mutta näytelmistä runsaudenpula.

Teattereita kurittanut korona on vaikuttanut välillisesti siihen, että monen teatterin ohjelmisto on tänä syksynä poikkeuksellisen runsas.

Esimerkiksi Tampereen Työnväen Teatteri aloittaa 120-vuotisjuhlavuotensa, mutta säästää varsinaisen juhlanäytelmän syksylle 2022.

Tärkein syy on se, että teatteri harjoitteli tämän vuoden koronakevään esitystauolla niin monta näytelmää varastoon, että sumaa on pakko purkaa.

– Tehtiin pakkaseen tavaraa ja pakastin on täynnä. Nyt on jopa runsauden pulaa. Tämä tarkoittaa katsojan juhlia, hehkuttaa teatterinjohtaja Otso Kautto.

Kauton mukaan TTT:ssä niitetään nyt satoa siitä, että teatteri päätti jo hyvissä tammikuussa peruuttaa kevään esitykset ja ottaa iltojen esitysaikoja harjoituksille.

– Emme halunneet lähteä sille tielle, että esityksiä perutaan kahdeksi viikoksi kerrallaan. Arvaukset kevään kulusta osuivat lopulta järkyttävällä tavalla oikeaan, kertaa Kautto.

Tehtiin pakkaseen tavaraa ja pakastin on täynnä.

TTT:n 120 vuotta tulee teatterin oman laskutavan mukaan täyteen maanantaina. Tampereen työväenyhdistyksen huvitoimikunnan alle aiemmin näytelmäseurana järjestäytyneet teatteriharrastajat toivat 27.9.1901 ensi-iltaan Minna Canthin Anna-Liisan oman teatterinsa nimissä.

Vuosipäivästä huolimatta varsinainen juhlateos tulee ohjelmistoon vasta syksyllä 2022.

– Tokion olympialaisten tapaan olemme vuoden myöhässä. Emme paljasta juhlanäytelmää vielä. Syksyn ohjelmisto on niin hurja, että haluamme sille huomiota.

Iso helpotus toimintaan tuli sopivasti vuosipäivän alla. Tiistaina Pirkanmaan koronanyrkki kertoi, että THL:n riskiluokituksen mukaan matalan riskin yleisötapahtumissa, kuten teatterissa ja konserteissa, voidaan lokakuun alusta ottaa korkein sallittu asiakasmäärä.

– Nyt voidaan keskittyä ansaintaan, sillä 1,5 vuotta on iskenyt lovea kassaan. Alkuvaiheessa emme ota katsomoita aivan täyteen. Lisäksi tarjoilua aulatiloissa koskevat yhä ravintola-alan säännökset. Niiden kanssa joudumme tasapainoilemaan vielä jonkin aikaa.

Kauton mukaan korona ei näyttäisi jättävän pitkäaikaisia ja ylitsepääsemättömiä taloushuolia.

– Valtiovallan ylimääräisten avustusten ja kevään lomautuksien takia tilanne ei ole niin huono kuin se voisi olla. Selviydytään puskuri hiukan lommoilla.