"On todella vanhanaikaista edes ajatella puiston hävittämistä kaupungista tällaiselta paikalta" – Asukkaat vastustavat Heinäpuiston hävittämistä kerrostalojen tieltä

Hengitysyhteys, hengähdyspaikka, kaunis ja hyvin hoidettu. Muun muassa näin kuvaavat Tampereen Heinätorin yhteydessä olevaa Heinäpuistoa Matti Ojanen, Maire Riipinen, Pertti Julkunen ja Hilkka Terho, jotka vastustavat suunnitelmaa puiston hävittämisestä asuintalojen tieltä.

Tampereen taidemuseon lisärakentamiseen ja Pyynikintorin ympäristön täydennysrakentamiseen tähtäävässä asemakaavan valmisteluaineistossa on Heinäpuiston paikalle kaksi vaihtoehtoa: 7-kerroksinen asuintalo tai enintään 4-kerroksisia asuinrakennuksia.

– Heinäpuiston hävittämistä on ajettu vuodesta toiseen, perusteita esittämättä ja kaupunkilaisten vastustuksesta välittämättä, Pertti Julkunen harmittelee.

Julkunen nostaa esiin kaksi asiaa, jotka eritoten tyrmistyttävät häntä kaupungin hankkeessa.

– Tampereen kaupunki perustelee rakennusoikeuden myymistä sillä, että tuloilla rahoitetaan kaavan pääasiaa eli taidemuseon laajennusta. On väärin rakentaa taloja johonkin tiettyyn paikkaan vain sillä perusteella, Julkunen toteaa ja jatkaa:

– Heinäpuistolla on ympäristössään olennainen rooli. Se on hengitysyhteys. Kun kulkee Kivipunalasta uusklassisten kivitaloalueen läpi kohti puutaloaluetta ja harjua, on välissä kirjaimellisesti hengähdyspaikka eli Heinäpuisto. Kun henkireikä tukitaan, särkyy kokonaisuus, Julkunen määrittelee.

– On todella vanhanaikaista edes ajatella puiston hävittämistä kaupungista tällaiselta paikalta, Maire Riipinen komppaa.

Nelikkoa harmittaa myös se, että uudet kerrostalot eivät sovi lainkaan ympäristöön, jonka suunnitelma pohjautuu arkkitehti Lars Sonckin suunnitelmaan ja vieressä ovat muun muassa Frans Jousin ja Bertel Strömmerin suunnittelemat puutalot.

– Uudisrakennukset peittäisivät myös esimerkiksi taidemuseon kävijöiltä näköyhteyden Pyynikinharjulle. Näköala olisi pilalla myös monelta asukkaalta, Ojanen, Julkunen, Riipinen ja Terho muistuttavat.

Asian ympärille on syntynyt Heinätorin Puolustajat -yhteisö ja internetissä oleva Säilytetään Heinätorin puistomiljöö! -adressi on kerännyt yli 1500 allekirjoitusta. Joukossa on paljon ihmisiä, jotka asuvat muualla Suomessa tai jopa ulkomailla.

Projektiarkkitehti Eveliina Könttä Tampereen kaupungilta kertoo, että taidemuseon ja Pyynikintorin asemakaavan ehdotusta valmistellaan parhaillaan.

– Käymme läpi valmisteluvaiheessa saatua palautetta ja pohdimme, miten se huomioidaan kaavaratkaisun kehittämisessä. Täydennysrakentamisen lisäksi yhdeksi merkittäväksi seikaksi on noussut pysäköinnin järjestäminen alueella ja sen tutkiminen viivästyttää kaavan tavoiteaikataulua.

– Tarkempi aikataulu on vielä auki, kaavaehdotus ei valmistu vielä tämän vuoden aikana, Könttä sanoo.

Heinäpuistossa järjestetään huomenna sunnuntaina kello 15 juhla puiston puolesta. Tapahtumassa esiintyvät Tanssiryhmä Vapaavarsi ja Tampereen Flamencoyhdistyksen laulajat.

Heinäpuiston Puolustajat esittävät puheenvuoroja ja juhlassa kuullaan myös otteita Pirkanmaan tulevaisuustarinasta, jonka tekemiseen on osallistunut paikallisia murrosagentteja visioimaan tulevaisuutta, joka on sosiaalisesti ja ekologisesti kestävä. Juontajana toimii Anitta Ahonen.

Kaksi vaihtoehtoa Heinäpuistoon

Tampereen taidemuseon ja Pyynikintorin asemakaavan tavoitteena on mahdollistaa Tampereen taidemuseon laajentaminen sekä kehittää Pyynikintorin ympäristöä korkeatasoisena julkisena kaupunkitilana.

Täydennysrakentamisesta Heinäpuistoon on laadittu kaksi vaihtoehtoa. Tehokkaammassa vaihtoehdossa 1 Heinätorille osoitetaan 7-kerroksinen asuinkerrostalo. Pyynikintorin alle tulesi pysäköintilaitos.

Vaihtoehdossa Heinätorin asuinkerrostalot voivat olla enintään 4-kerroksisia ja pysäköinti on ratkaistu Heinätorin täydennysrakennuksen yhteyteen.

Lähde: Tampereen kaupunki.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut