Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Lähestymiskieltoa saatetaan tulevaisuudessa valvoa sähköisesti – Uhrin oikeuksia parantava lakiehdotus on lausuntokierroksella

Pääministeri Sanna Marinin hallitusohjelman mukaan lähestymiskieltoon liittyvä lainsäädäntö uudistetaan turvaamaan paremmin uhrin oikeudet.

Oikeusministeriö (OM) tiedotti, että lähestymiskieltoa aiotaan tehostaa.

Oikeusministeriön asettama työryhmä on jo tehnyt lakiehdotuksen, jonka mukaan poliisi voisi jatkossa määrätä väliaikaisen lähestymiskiellon omasta aloitteestaan.

Poliisi voisi näin tehdä, ja rikoksen uhri pystyisi itsekin hakemaan lähestymiskieltoa, OM tiedottaa ehdotuksesta.

Jatkossa myös varmistettaisiin, että tällaisessa tilanteessa uhri ohjattaisiin aina tukipalveluihin, työryhmä ehdottaa.

Oikeusministeriö pyytää lausuntoja työryhmän ehdotuksesta. Lausuntoon on vastattava 4.11. mennessä tänä vuonna.

Ehdotuksen mukaan jatkossa vakavan rikoksen uhrille voitaisiin määrätä valtion varoista oikeudenkäyntiavustaja lähestymiskieltoa koskevaan asiaan.

Lähestymiskiellon hakijalta ei perittäisi maksua edes silloin, jos hakemus hylätään tai asia raukeaa. Lähestymiskiellon rikkominen olisi käsiteltävä aina kiireellisenä.

Työryhmä ehdottaa myös lähestymiskiellon sähköistä valvontaa, OM tiedottaa.

Tähän voitaisiin ryhtyä, jos se on välttämätöntä henkeen, terveyteen tai vapauteen kohdistuvan rikoksen uhan vuoksi. Tuomioistuin päättäisi asiasta, ja sen teknisestä valvonnasta vastaisi Rikosseuraamuslaitos, tiedotteessa kerrotaan.