Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pirkanmaan vuoden yrittäjä aikoo kolminkertaistaa liikevaihtonsa – "Päätettiin tehdä heti kunnon kokoinen laajennus, ettei jouduta heti tekemään uudestaan"

Naapurit: Lehtovuori tavoittelee liikevaihtonsa kolminkertaistamista.

Pirkanmaan Vuoden 2021 yrittäjäksi valitun Lehtovuoren tuotteet ovat monille tuttuakin tutumpia, vaikka asiaan ei olisi kiinnittänyt huomiota. Lehtovuori on Suomen suurin ja vanhin katukalusteiden valmistaja, kertoo toimitusjohtaja Eero Ojanen.

– Penkit, pöydät, pyörätelineet, pyöräkatokset, pysäkkikatokset, pollareita ja istutusaltaita, Ojanen luettelee valikoimaa.

Ojanen sanookin, että iso osa suomalaisista kaupunkikalusteista, joita pidetään itsestäänselvyytenä, ovat Lehtovuoren alkuperäistuotteita, mutta tiivis osa suomalaista kaupunkiympäristöä.

– Kaupunkikalusteethan ovat sellaisia, että eihän niihin kiinnitä huomiota ellei niissä ole ongelmia.

Sellainen kaupunkikalusteen pitää tosin ollakin: kaupunkikalusteen idea ei ole varastaa huomiota, vaan sulautua ympäristöönsä. Design on tärkeä, Ojanen sanoo.

– Modernissa ympäristössä pitää olla modernimman näköistä ja vanhassa ympäristössä sen näköistä, ettei varasta sitä huomiota. Kaupunkikalusteen pitää sopia ympäristöönsä.

Lehtovuori on perustettu vuonna 1945. Perustaja Armas Lehtovuori alkoi valmistaa pienessä metallipajassa kalusteita ulkotiloihin. Tuolloin valikoimassa oli muun muassa porttia ja aitaa sekä leikkivälineitä, joita ei enää valmisteta.

– Lehtovuori oli Suomen ensimmäinen leikkivälineiden valmistaja, mutta se on loppunut jo historian aikana.

Vanhojen, perinteisten tuotteiden rinnalle on vuosien varrella tuotu uusia. Yhtenä uusimmista tulokkaista on vuonna 2018 markkinoille tuotu Citysolar eli aurinkoenergialla toimiva, puristava roska-astia. Jos tavallinen roskis vetää noin 60 litraa, Citysolar nielee noin 1200–1400 litran edestä roskaa.

– Se on 20 kertaa enemmän kuin perinteisellä roska-astialla, joten se on 20 kertaa vähemmän tyhjennykseen kuluvaa aikaa ja kustannuksia, Ojanen sanoo.

– Ja aina ne jollain mennään tyhjentämään, ei sinne kävellen mennä varikolta. Autolla mennään, niin ainakin teoreettisesti 20 kertaa pienempi hiilijalanjälki.

Ojanen kertoo, että aurinkoenergialla toimivan roska-astian kehittäminen ei etenkään Suomen olosuhteissa ollut erityisen helppoa.

– Toisaalta tämä on oiva paikka kehittää tuollainen tuote, koska jos se toimii täällä, se toimii muuallakin.

Tavoitteena on Ojasen mukaan tehdä mahdollisimman pitkäikäisiä tuotteita.

– Kaupunkikalusteelle avainasioita ovat laatu ja kestävyys. Lehtovuoren vanha slogan on lujasti läsnä, joka tarkoittaa, että oikeasti kestetään, niin kuin kaupunkikalusteen kuuluukin.

– Kaikki meidän tuotteet pyritään tuottamaan ympäristöystävällisesti. Metalli on pääraaka-aine ja se on kierrätettävissä elinkaarensa päätteeksi, Ojanen sanoo.

Lehtovuoren toimitilojen vieressä on tällä hetkellä iso kuoppa. Siihen rakentuu uusi tuotantolaitos. Ojanen kertoo, että yrityksen tilat ovat olleet jo valmiiksi hieman ahtaat eikä niissä mahdu enää kasvamaan.

– Päätettiin tehdä heti kunnon kokoinen laajennus, ettei jouduta heti tekemään uudestaan.

Tosin uudet tilat, jotka tuplaavat nykyiset, tuovat myös painetta onnistua. Tavoitteena on kasvattaa liikevaihtoa niin, että vuonna 2025 se olisi 25 miljoonaa.

Ojasen mukaan tavoite on mahdollinen. Kasvua avittavat megatrendit kaupungistuminen ja kestävä kehitys.

– Halutaan lajitella ja mietitään ympäristöä säästäviä ratkaisuja. Toinen on pyöräilyn lisääntyminen.

Ulkokalusteiden lisäksi Lehtovuori valmistaa sisätiloihin tarkoitettuja lajitteluastioita.

Suomessa Lehtovuorella on jo oma vankka asemansa. Vuonna 2018 on perustettu tytäryhtiö Ruotsiin ja Euroopassa on kiinnostusta Citysolaria kohtaan. Toinen tytäryhtiö on Yhdysvalloissa, jossa myydään vain lajitteluastioita sisätiloihin. Siellä toiminta otti koronan takia ison iskun, mutta on Ojasen mukaan toipumassa.

– Tulevaisuuden iso kasvu on viennissä, vaikka kotimaassakin on voitettavaa.