Väitöskirja: Poliisin rakenneuudistukset ovat johtaneet sisäisen turvallisuuden heikkenemiseen – "On perustettava yhden viraston organisaatiomalli"

Poliisin rakenneuudistukset ovat johtaneet yhteiskunnan sisäisen turvallisuuden heikkenemiseen. Tähän johtopäätökseen on tullut hallintotieteiden lisensiaatti Heikki Mansikka-aho, joka tarkastelee Tampereen yliopistoon tekemässä väitöskirjassaan poliisin PORA-hallintorakenneuudistuksia ja niiden vaikutuksia.

Tutkija esittää asian muuttamiseksi uutta organisaatiomallia.

– Vallitsevan tilanteen korjaamiseksi valtakuntaan on perustettava poliisille yhden viraston organisaatiomalli. Sen alle on muodostettava matala, hyvinvointialueita myötäilevä divisioonarakenne, jossa henkilöstön voimavarat ja osaaminen pystytään nykyistä tehokkaammin hyödyntämään, Mansikka-aho sanoo Tampereen yliopiston tiedotteessa.

– Tämän lisäksi on asetuksella määriteltävä kunnan asukasmäärän mukaan se taso, milloin kunnassa tulee olla aluepoliisi.

Asukaslukuun suhteutettuna Suomessa on EU:n pienin poliisiorganisaatio, joka on tutkijan mukaan saatava toimimaan ketterästi, organisaatiorakenteen sitä estämättä.

– Hyvinvointialueille hajautettu poliisi voi tehokkaammin ja tarkoituksenmukaisemmin palvella kansalaisia. Yhden viraston malli mahdollistaa paremmin hallitsemaan kansallisvaltioon leviäviä globaaleja rauhattomuusilmiöitä. Tämän hallinta edellyttää muun muassa valtakunnallisen poliisireservin palauttamisen.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut