Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Väitöskirja: Poliisin rakenneuudistukset ovat johtaneet sisäisen turvallisuuden heikkenemiseen – "On perustettava yhden viraston organisaatiomalli"

Poliisin rakenneuudistukset ovat johtaneet yhteiskunnan sisäisen turvallisuuden heikkenemiseen. Tähän johtopäätökseen on tullut hallintotieteiden lisensiaatti Heikki Mansikka-aho, joka tarkastelee Tampereen yliopistoon tekemässä väitöskirjassaan poliisin PORA-hallintorakenneuudistuksia ja niiden vaikutuksia.

Tutkija esittää asian muuttamiseksi uutta organisaatiomallia.

– Vallitsevan tilanteen korjaamiseksi valtakuntaan on perustettava poliisille yhden viraston organisaatiomalli. Sen alle on muodostettava matala, hyvinvointialueita myötäilevä divisioonarakenne, jossa henkilöstön voimavarat ja osaaminen pystytään nykyistä tehokkaammin hyödyntämään, Mansikka-aho sanoo Tampereen yliopiston tiedotteessa.

– Tämän lisäksi on asetuksella määriteltävä kunnan asukasmäärän mukaan se taso, milloin kunnassa tulee olla aluepoliisi.

Asukaslukuun suhteutettuna Suomessa on EU:n pienin poliisiorganisaatio, joka on tutkijan mukaan saatava toimimaan ketterästi, organisaatiorakenteen sitä estämättä.

– Hyvinvointialueille hajautettu poliisi voi tehokkaammin ja tarkoituksenmukaisemmin palvella kansalaisia. Yhden viraston malli mahdollistaa paremmin hallitsemaan kansallisvaltioon leviäviä globaaleja rauhattomuusilmiöitä. Tämän hallinta edellyttää muun muassa valtakunnallisen poliisireservin palauttamisen.