Näin Tampere ohjaa asuntojen rakentamista – pelkkiä pieniä asuntoja sisältävä talo ei ole toivottua kehitystä

Rakentaminen: Kaupunki edellyttää rakennuttajia tekemään kerrostaloihin myös perheasuntoja. Puolet niistä tulee olla yli 60-neliöisiä.

Jos mielii rakentaa Tampereelle kerrostalon täynnä yksiöitä, ei suunnitelma todennäköisesti onnistu. Sen varmistaa Tampereen asuntotuotantoa ohjaava politiikka, joka määrittelee, millaisia asuntoja kaupunkiin rakennetaan.

Tonttipäällikkö Aila Taura kertoo, että kaupungin omien tonttien hakuun laitetaan ehto siitä, millaista asuntojakaumaa kaupunki toivoo.

– Siellä on viime aikoina ollut, että keskipinta-ala pitää olla vähintään 40 neliötä ja neljäsosa kaikista asunnoista pitää olla perheasuntoja ja niistä tietty osuus yli 60-neliöisiä, Taura kertoo.

Perheasunnoilla tarkoitetaan sitä, että asunnossa on kaksi makuuhuonetta eli käytännössä kolmioita. Niistä puolien tulee olla yli 60-neliöisiä.

– 60-neliöinen kolmiohan ei ole mikään valtava todellakaan. Toki toivotaan, että tulisi suurempiakin. Toiveemme suuremmista asunnoista on myös tonttihaussa mainittu, vaikka se ei olekaan sitova edellytys. Me luotamme, että markkina ohjaa siihen, että syntyy luonnostaan isompiakin asuntoja tarpeen mukaan, sanoo Tampereen kaupungin asumisen erityisasiantuntija Kaisu Kammonen.

Ohjauksen tarkoituksena on ennen kaikkea monipuolisuus: kaupungin näkökulmasta pelkkiä pieniä asuntoja sisältävä talo ei ole toivottua kehitystä. Intresseissä ei kuitenkaan ole lähteä pakottamaan rakennuttajia tekemään neljän huoneen tai suurempia asuntoja.

– Jos katsotaan, että jossain kohtaa tarvitaan nimenomaan isoja perheasuntoja, voidaan ohjata siihen, Kammonen sanoo.

– Pyrimme ohjaamaan asuntojakaumaa rakentajienkin kannalta vastuullisesti. Jos edellytetään isoja perheasuntoja, ja niille ei olekaan kysyntää, rakentajalle se on aika iso juttu. Isot asunnot ovat kalliimpia ja hankala homma, jos eivät mene kaupaksi.

Kammonen ajattelee, että oikeasti isoja perheasuntoja syntyy luonnostaan usein muualle kuin kerrostaloihin. Hänen mukaansa kaupunki panostaa tällä hetkellä erityisesti siihen, että löydettäisiin pienimittakaavaisemmille talotyypeille eli esimerkiksi rivi- ja kaupunkipientaloille rakentamispaikkoja.

Isoja asuntoja kuitenkin tarvitaan myös kerrostaloissa. Ei myöskään ole alueita, joihin isoja asuntoja ei haluta. Kammonen kertoo, että kaupunki katsoo aluekohtaisesti nykyistä asuntojakaumaa ja miten sitä olisi hyvä tasapainottaa. Myös harkintaa tehdään.

– Jos puhutaan vaikka ihan keskusta-alueesta, niin siellä usein lopputulos on se, että siellä pienille asunnoille on enemmän kysyntää. Esimerkiksi yliopiston lähellä on hyvä olla pienempiä asuntoja.

Taura kertoo, että tontit varataan ennen luovutusta ja jo varausaikana pitää esittää suunnitelma. Kaupunki katsoo siitä, toteutuuko asuntojakauma. Se on Tauran mukaan pääsääntöisesti toiminut hyvin.

– Joskus ollaan ajateltu joku alue, johon uskotaan toteutuvan perheasuntoja ja sinne onkin esitetty tosi pieniä asuntoja. Ei ole onneksi kovin yleistä, ja ohjauksessa asuntojakauma on yleensä saatu paremmaksi Taura sanoo.

Valmistuneet

2020: 3783 asuntoa. Valmistuneiden asuntojen huoneistoalan keskiarvo 36 neliömetriä.

2019: 4122 asuntoa. Valmistuneiden asuntojen huoneistoalan keskiarvo 38 neliötä.

2018: 3577 asuntoa. Valmistuneiden asuntojen huoneistoalan keskiarvo 40 neliötä.

Lähde: Tampereen kaupunki, asumisen- ja rakentamisen tietoikkuna

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut