Nyt puhuu urakoitsija: Näin syntyi eroosiolaatta tyhjässä Tammerkoskessa – yllätyksiltäkään ei vältytty: "Oli rakennettu joiltain osin suoraan kallion päälle"

Kreate teki maanantain ja keskiviikon välisenä aikana Tammerkoskessa täysiä ja osin yllätyksellisiäkin työpäiviä. Kaikki meni lopulta kuitenkin niin kuten yhtiö oli ajatellutkin. Petteri Mäkinen
Pekka Ruissalo

Pekka Ruissalo

Tampereen Tammerkosken pohjassa tehtiin töitä maanantaiaamusta keskiviikkoiltapäivään, kun Kreate uusi Tampereen Sähkölaitoksen Keskiputouksen vesivoimalaitoksen eroosiolaatan ja teki paikallispinnoituksia teräksisiin imuputkiin.

Yllätyksistä huolimatta tiukka aikataulu piti ja vesi saatiin virtaamaan Tammerkoskeen.

Sitten piti uusia eroosiolaatta. Vesivoimalaitoksen virtausaukkojen edustalla pohjassa sijaitsevan eroosiolaatan tehtävänä on estää maa-aineksen kulkeutuminen voimalaitoksen edestä virran mukana.

Vanha eroosiolaatta oli tullut elinkaarensa päähän ja uusiminen päätettiin toteuttaa Tammerkosken ollessa tyhjänä.

Eroosiolaatta oli valettu Tammerkosken pohjan alapuolella, mikä tarkoitti sitä, että keskikosken tyhjennyksen jälkeen oli vesivoimalaitoksen edustalta saatava vesi pois ennen töiden aloittamista.

– Koska rakennuskohde sijaitsi 6 metriä Tammerkosken vedenpinnan alapuolella, aloitimme työt poistamalla voimalaitoksen montusta noin 5 000 kuutiota vettä. Sitä mukaa, kun vedenpinta laski ja vanha laatta tuli näkyviin, pääsimme purkamaan laattaa, kertoo kohteen työmaapäällikkö Mikael Klasila Kreatesta tiedotteessa.

Kahden vuorokauden aikana Kreate pumppasi vedet pois montusta, purki ja kuljetti vanhan laatan pois pohjalta, teki uuden laatan muotit, raudoitukset ja valut sekä kuivatti ja hioi valmiin betonilaatan.

Samanaikaisesti teräksisien imuputkien turbiinit suojattiin, tehtiin telineet ja puhdistettiin pinnoitettavat kohdat vesipiikkaamalla ja pinnoitettiin alueet kahteen kertaan. Vasta kun kaikki työvaiheet oli saatu kunnialla maaliin, päästettiin vesi virtaamaan Tammerkoskeen.

– Kun rakentaminen toteutetaan näin tiukassa aikataulussa, vaaditaan tarkkaa töiden suunnittelua sekä hyvin organisoitua johtamista. Mitä paremmin porukka puhaltaa yhteen hiileen ja jokainen tietää oman tehtävänsä, sitä varmemmin pääsemme maaliin annetussa aikaikkunassa, Klasila selventää.

Aivan ongelmatonta tekeminen ei ollut, vaan yllätyksiäkin mahtui matkalle.

– Vanha eroosiolaatta oli rakennettu joiltain osin suoraan kallion päälle. Jouduimmekin piikkaamaan ylimääräiset kallioalueet pois, jotta saimme raudoituksen ja valun asianmukaisesti toteutettua, Klasila toteaa.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut