Tamperelaisyritys kehitti innovaation: loppuisivatko kuparivarkaudet alumiinikumikaapelin avulla?

Keksintö: Kaapeli ei häviä suorituskyvyssä kuparille juurikaan, kuvailee Diesel Voima Osakeyhtiön toimitusjohtaja Mika Peltola.

Tällainen alumiinikumikaapeli on yleistynyt koko ajan enemmän suomalaisilla rakennustyömailla. Suomen Diesel Voima
Pekka Ruissalo

Pekka Ruissalo

Tuttu tarina suomalaisilta rakennustyömailta: kuparikaapelit päätyvät pitkäkyntisten käsiin ja yhdellä kerralla työmaalta voi lähteä jopa yli tuhat kiloa kuparia.

Vaikutukset ovat suuria: kuparikaapelivarkaus voi pysäyttää jopa kokonaisen työmaan toiminnan, ja toisaalta myös taloudellinen menetys on huomattava. On mietitty toimenpiteitä, joilla vitsauksen saisi jollain tavalla aisoihin.

Sisä-Suomen poliisin rikoskomisario Arto Partanen on tunnistanut ongelman. Hänen mukaansa Pirkanmaan seudulla vastaavanlaiset rikokset ovat kuitenkin vähenemään päin.

– Yhdessä vaiheessa oli takavuosina vähän trendiäkin olemassa. Oli Baltian-kavereita, jotka toimivat yön pimeydessä ja pyrkivät sen jälkeen poistumaan maasta niin nopeasti kuin mahdollista, kuparin markkinahinta oli kuitenkin jossain Virossakin sen verran suuri. Varkaathan ovat asiansa kanssa myös hyvin tietoisia siitä, mitä viedään, pimeässäkin on löydetty nopeasti erikoiskaapelit ja kuparia sisältävät kaapelit, Partanen kuvailee.

Viime aikoina vastaavat rikokset ovat vähentyneet.

– Tiedä sitten onko käynyt niin, että kun yritykset ovat alkaneet varautua asiaan, niin rikokset ovat vähentyneet osaltaan myös siitä syystä, Partanen arvioi.

Asiaan on nyt varautunut myös tamperelainen, Myllypurossa toimitilaansa pitävä Suomen Diesel Voima. Se on tuonut markkinoille alumiinikaapelin – alumiini on materiaalina jo kehittynyt kuparin tasolle, mutta on käytössä huomattavasti kevyempi ja edullisempi. Alumiinikaapelin paino on lähes puolet pienempi verrattuna vastaavaan kuparikaapeliin.

– Varkaita ne eivät kiinnosta siinä mielessä, että markkinahinta on huomattavasti edullisempi. Kupari on hinnaltaan 4–6 euroa kilolta, alumiinin alle 60 senttiä kilo, kertoo tamperelaisen Diesel Voima Osakeyhtiön toimitusjohtaja Mika Peltola.

– Alumiinin kyky johtaa sähköä on toki lähtökohtaisesti kuparia huonommalla tasolla. Uusissa alumiinikaapeleissa puhutaan käytännössä alumiinikumikaapeleista, joiden suorituskyky on varsin samanlainen kuin kuparikumikaapeleissa, kun puhutaan samasta kaapelin poikkipinnasta jopa 50 metrin etäisyyksillä, Peltola sanoo.

Alumiinikumikaapeli on materiaalina myös erittäin turvallinen, ja sitä on teknisesti arvioituna myös varsin helppo käyttää.

– Alukaflex-kaapeleissa käytetään Powersafe-liitostekniikkaa. Se käyttää sellaisia liittimiä, joita ei oikeastaan edes pysty kytkemään väärin.

– Myös liitosrajapinnat on suunniteltu niin, että ne ovat kosketussuojattuja sähköiskujen varalta, Mika Peltola kuvailee.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut