Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lauantaina Tampereella nähdään soutua, jossa meininki on kuin sprinttihiihdossa – "Sinne mahtuu makuupussi ja teltta mukaan..."

Viikonvaihteessa Tampereella nähdään SM-kisat hieman harvinaisemmassa lajissa: lauantaina Hatanpäällä nimittäin kilpaillaan paremmuudesta coastalsoudussa. Lähtö, maali ja kilpailukanslia sijaitsevat Tampereen soutukeskuksessa Hatanpäänkadulla.

Coastalsoutu eroaa tavanomaisemmasta olympiasoudusta siinä, että kyse on avovesisoudusta, jossa myös luonnonolosuhteiden merkitys suoritukseen on tavanomaista vahvempi.

Monenlaista voi tapahtua esimerkiksi lauantaina iltapäivällä kilpailtavassa Manse Kasissa, jossa kierretään Viikinsaari ympäri. Reitti muodostaa kokonaisuudessaan kahdeksan kilometrin matkan. Toki myös lajissa käytettävät veneet ovat olosuhteiden takia keskimääräistä vakaampia.

– Parasta coastalsoudussa on varmasti se, että se sopii hyvin monenlaisille ihmisille. Ero perinteisempään olympialuokan soutuun on se, että veneitä on helppo soutaa. Mökkivenetaustalla voi lähteä hyvinkin soutamaan. Olympialuokan veneet ovat niin kiikkeriä, että niiden käyttöön vaaditaan jo taitoa, sanoo kilpailun johtaja, Takon Soutajien Perttu Kivimäki.

– Näissä veneissä on myös tilaa. Sinne mahtuu makuupussi ja teltta mukaan, joten tarvittaessa tällaisen veneen kanssa voi harrastaa myös souturetkeilyä, Kivimäki jatkaa.

Koronakausi on rokottanut osaltaan myös ulkoilmassa järjestettäviä urheilutapahtumia. Coastal-viikonvaihteen osalta suurempia vaikutuksia ei ole ollut.

– Ehkä paikalla on tulossa hiukan odotettua vähemmän osanottajia. Tälläkin osallistujien määrällä erittäin tiukka mestaruuksista varmasti on tulossa. Talkoolaisetkin ovat koossa ja aikataulussa ollaan järjestelyjen suhteen, Kivimäki kuvailee.

Ennen kaikkea coastal on harrastajiensa mukaan yleisölaji. Kivimäki sanoo, että laji on katsojien näkökulmasta erittäin kiinnostavaa seurattavaa.

– Idea on vähän samanlainen kuin hiihdon sprinttihiihdossa. Kaikki tapahtuu yleisön silmien edessä ja kaikenlaista voi sattua. Tulee kontakteja, ja mikään kohta radasta ei ole piilossa, hän sanoo.

Reitti kulkee Arboretumin ja Viinikanlahden välisellä alueella.