Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tätä mietitään Tampereella ensi vuonnakin: mistä raha koululaisten ilmaiseen aamupalaan?

Koulutus: Perusopetusjohtaja Kristiina Järvelä on huolissaan siitä, että aamupalakokeilu lisäisi eriarvoistumista tamperelaiskoulujen välillä.

Tampereen kaupungin sivistys- ja kulttuurilautakunta päätti viime torstaina pidetyssä kokouksessaan palauttaa uudelleen käsiteltäväksi lausunnon aloitteeseen maksuttomasta aamupalatarjoilusta haastavilla alueilla toimiviin peruskouluihin.

Perusopetusjohtaja Kristiina Järvelä ei idealle esitetyssä muodossaan lämpene.

– Tiedän, että nuorisovaltuusto on nostanut sen ykköstoiveekseen ja myös vasemmistoliitto sitä on ehdottanut valtakunnallisestikin. Meillä viitteenä oli se, että aamupalakokeilu tulisi haastaville alueille. Halusimme kuitenkin, ettei koulun välisiä segregaatioita tulisi: en halua, että tulee vahingossakaan jaottelua hyviin ja huonoihin kouluihin, kommentoi Järvelä.

Palautusta esitti lautakunnassa vasemmistoliiton Ulla-Leena Alppi. Hän tähdentää, että ei ole vastustamassa puolueensa aloitetta, jonka on itse allekirjoittanut. Kyse on siitä, että aloite tuodaan käsittelyyn paremmin perusteluin.

– Vastaus siihen aloitteeseen ei ihan vakuuttanut. Se torjuttiin siinä vastauksessa niin, että aamupalakokeilu olisi liian suuri menoerä. Tiedän, että Lahdessa tällainen on toteutettu ja suunnilleen 20 prosenttia lapsista on sitä mahdollisuutta käyttänyt, joten menoerä ei olisi kovin suuri.

Järvelän mukaan mainittu 20 prosenttia tarkoittaisi Tampereen mittakaavassa yli puolen miljoonan euron menoa. Siihenkään budjetista ei löydy rahaa.

– Lautakunnassa oli muitakin, jotka kannattivat esitystäni palautuksesta, joten se päätettiin palauttaa päättää valmisteluun. Asia nousee esille ensi vuonna, kun budjettia käsitellään. Nyt on vuosi aikaa löytää se määräraha, joka on kaupungin budjettia tarkastellen nähdäkseni varsin pieni, Alppi kommentoi.

Vasemmistoliitto on esittänyt ilmaista aamupalaa monissa Suomen kunnissa alkuvuonna 2021. Esimerkkiä asiaan on otettu lahtelaisesta Närän koulusta, jossa syksyllä 2019 tarjottiin kaikille peruskoululaisille ilmaista aamupalaa ennen kello yhdeksää. Taustalla kokeilulle oli tuolloin myös THL:n kouluterveyskysely, jonka mukaan lahtelaiset lapset syövät aamupalaa harvemmin kuin Suomessa keskimäärin.

– Jos koulut profiloidaan sen mukaan että tarjotaanko aamupalaa vai ei, se on jo eriarvoistava kriteeri. Se myös lisää eriarvoistumista, jos joissain kouluissa tarjoillaan ja joissain ei. Riski eriarvoistumiselle on aika iso, mikäli tarjontaa ei ole kaikille, Järvelä jatkaa.

Asian palauttamisen taustalla on sekin yksinkertainen seikka, että rahaa ei ole.

– Jos puhutaan pelkästä puuroaamiaisesta, kustannuksia tulee 3,5 miljoonaa euroa. Tämä siis tilanteessa, mikäli kaikki Tampereen kaupungin perusopetuksessa olevat oppilaat saavat puuroa.

Järvelän mukaan 80 prosenttia kaupungin kouluista täyttää myönteisen erityiskohtelun kriteerin. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että näihin kouluihin voidaan osoittaa jonkin ryhmän asemaa tai olosuhteita parantavia toimia, vaikka ryhmä tällöin asetetaan etuoikeutettuun asemaan muihin nähden.

– Haastavaa on yleensä se, että miten tätä rajattaisiin pienemmälle ryhmälle ylipäätäänkään ja millä perusteilla.

Tampereella ajatus ilmaisen aamupalan kokeilusta ei ole uusi. Ensimmäinen kokeilu on tehty 2000-luvulla, jolloin sitä on kokeiltu vain Leinolan ja Härmälän kouluissa.

Järvelä muistaa, että oppilaista hyvin harva käytti mahdollisuuden. Seurauksena oli muun muassa erityisen runsas ruokahävikin määrä, ja kokeilusta luovuttiin tuolloin nopeasti.