Soluasunnot eivät kelpaa, mutta miten käy yhteisöyksiön? – Toas kehitti asunnon, jossa on oma keittiö ja kylpyhuone, mutta yhteinen olohuone

Opiskelijat: Toasin kehittämä yhteisöyksiö on yksiön ja solun välimalli.

Tampereen opiskelija-asuntosäätiö Toas aikoo tuoda uuteen Hippostaloon uudenlaiset yhteisöyksiöt. Yhteisöyksiöt ovat yksiön ja soluasunnon välimuotoja. Rappukäytävästä tullaan yhdestä ovesta käytävään, jonka varrella ovat ovet opiskelijoiden omiin yksiöihin. Yhteisöllisen asumismuodosta tekee yhteinen olohuone, jonka yhteydessä on myös parveke.

Noin 20 neliön yhteisöyksiöitä tulee samaan ryhmään neljä, kuusi tai yhdeksän kappaletta. Jokaisessa yksiössä on oma vessa, suihku ja keittiö.

– Paljon puhutaan, että opiskelijat haluavat olla omassa rauhassa, mutta me uskomme, että jokainen tarvitsee ainakin ripauksen yhteisöllisyyttä, sanoo Toasin toimitusjohtaja Kirsi Koski.

Toas toi Hippostalon montun nurkalle yhteisöyksiön malliasunnon, johon otettiin kaksi opiskelijaa koeasujiksi. Torstaina asuntoon muuttivat sairaanhoitajaopiskelijat Venla Liimatainen ja Julia Vänskä. He kertovat, että yhteisöyksiö olisi ollut heille ihanteellinen ratkaisu.

– Meitä on neljä kaverusta ja asumme samassa talossa jokainen omassa yksiössä, mutta vietämme paljon aikaa yhdessä, Vänskä kertoo.

– Olisi ollut kiva, jos meilläkin olisi ollut tällainen, koska nyt, kun olemme yhdessä, meitä on se neljä henkilöä yksiössä, Liimatainen jatkaa.

Olisi ollut kiva, jos meilläkin olisi ollut tällainen.

Venla Liimatainen

Asunto saa Vänskältä ja Liimataiselta kehuja: silmää miellyttävät puinen lattia, iso ikkuna ja keittiöseinustan perällä oleva matalampi osa, joka käy niin istumiseen kuin vaikka tavaroiden säilytykseenkin.

– Ihmettelen, miten näin pieneen asuntoon on saatu sovitettua näinkin iso keittiö, Liimatainen sanoo.

Vänskä ja Liimatainen uskovat, että yhteisöyksiö houkuttelee opiskelijoita. On omaa tilaa, mutta myös yhteisöllisyyttä.

– Varsinkin kun on ollut tämä poikkeustila, on ollut hengenpelastus, että ollaan saatu olla kimpassa korona-aikana, Liimatainen sanoo.

Vaikka kaksikolla on tiivis kaveriporukka, soluasuntoon he eivät haluaisi.

– Kaikilla on omat rutiinit, Vänskä tiivistää.

– Solussa ei ole omaa vessaa, keittötä, suihkua ja jääkaappia. Ja jos haluaa kutsua omia kavereita, solussa joutuisi sumplimaan, Liimatainen sanoo.

Uusi Hippos

Hippos vielä alkutekijöissä

Toasin tuleva opiskelija-asuntokohde Toas Hippos on vielä alkutekijöissään. Vanha Hippostalo on purettu ja tontilla on tällä hetkellä vain kuoppa.

Uuteen Hippokseen tulee yli 600 asuntoa opiskelijoille.

Hippos tullaan rakentamaan vaiheittain. Ensimmäisessä vaiheessa rakennetaan yhden kulman kaari, johon tulee muun muassa yhteisöyksiöitä. Hippokseen tulee myös perinteisiä yksiöitä, kaksioita ja kolmioita.

Toasin toimitusjohtaja Kirsi Koski kertoo, että Hippoksella ei vielä ole rakennuslupaa. Myöskään toteuttamisen aloituksen päätöstä ei vielä Toasin hallitukselta ole. Kosken mukaan päätöksiä on toiveena saada tämän syksyn aikana.

Rakentamista riittää tämän hetken arvion mukaan ainakin vuoteen 2025 asti.

Asuntojen lisäksi Hippokselle on suunnitteilla päivittäistavarakauppa, päiväkoti, ravintola, kahvila, pesula-lounge ja avoimia työskentelytiloja.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut