Muusikko Masi Luoma on vuoden 2021 Tamperelainen Musa -erikoispalkinnon voittaja: ”Mukavaa kun työläistä muistetaan”

Palkinto: Urallaan lähes 4 000 keikkaa tehnyt musiikkityöläinen kertoo olevansa siirtymässä hiljalleen viettämään eläkepäiviä.

Tampereen Kalevassa asustava muusikko ja studioyrittäjä Masi Luoma on Tamperelainen Musa -erikoispalkinnon voittaja. Pekka Ruissalo
Pekka Ruissalo

Pekka Ruissalo

Tamperelainen Musa -erikoispalkinnon voittaja vuonna 2021 on monipuolinen musiikintekijä: studioyrittäjä, kosketinsoittaja, kouluttaja ja muusikko Masi Luoma, 65.

Palkinnon perusteluissa katsotaan, että monikäyttöinen ja monenlaista osaava Luoma on ollut vuosikymmenien ajan luotettava taustatuki, joka tarjoaa oikean vaihtoehdon tilanteeseen kuin tilanteeseen niin keikalla kuin studiossakin.

Viime aikoina mies on tehnyt kouluttajan töitä Ikaalisissa. Nyt Luoma on pikku hiljaa eläköitymässä: miehen tilalle Ikaalisten koulutukseen on tulossa hieman nuoremman sukupolven osaaja, muusikko Mikko Kangasjärvi.

Luomalla on Kalevassa sijaitsevan kerrostalon alakerrassa studio, jossa hommia riittää niin paljon kuin jaksaa tehdä.

– Tulee katsottua kalenteria taajaan ja onhan siellä merkintöjä. Kun sitten tarpeeksi tekee, niin tietysti tulee tunnustustakin. Mukavalta tuntuu, totta kai, kun meitä työläisiä muistetaan.

Luomalle aiemmat tunnustuksen saaneet muusikot ja musiikintekijät ovat kaikki tuttuja.

– Kaikkien kanssa olen tehnyt kovasti yhteistyötä. Tuijan kanssa on tällä hetkellä yhteinen bändikin, Luoma sanoo.

– En ole eläkkeellä vielä. Alatalon Mikon esimerkki asiassa on hyvä: elämä on tekemistä ja niin kauan mennään, kun jalka yltää kaasulle. Elämä rakentuu siitä, että on hyvää tekemistä, Luoma sanoo rauhallisesti.

Juuri musiikkityöläiseksi Luoma itsensä määrittelee.

– Nolo & Rähjä oli se ensimmäinen yhtye. Vuonna 1979 aloitettiin Alatalon kanssa yhteistyö, joka on jatkunut tähän asti. Tämä on jatkunut edelleen: olen tuottanut Mikon Syksyn sävel -kappaleen kellaristudiossamme. Näin se yhteistyö vaan jatkuu, kohta tulee melkein viisikymmentä vuotta täyteen. Tietyt muutkin asiat yhdistävät Mikon kanssa, yhteiskunnallisuus kiinnostaa ja monesti puhumme kimpassa aivan muista asioista kuin musiikista.

Suomi on kierretty vuosikymmenten aikana läpi kerran jos toisenkin.

– Keikkoja jos laskee, niin niitä tulee lähemmäs 4 000. Jos ajattelee kuinka paljon uraa on takana, niin se ei välttämättä ole kovin paljon. Oma studio on ollut kolmekymmentä vuotta, ja keikkailu väheni perheen perustamisen myötä selkeästi. Keikkoja on ollut kuitenkin niin paljon, että en tarvitse Suomessa navigaattoria vieläkään.

– Olen tehnyt oikeastaan ihan mitä vaan, tärkeintä on että pääsee vaan soittamaan. Soittajan pitää soittaa, siitä on kyse. En ole kauheasti katsonut, mitä genreä se on, pääasia että soitto soi.

Luoma sanoo, että hänen työetiikkansa on ensisijaisesti soittajan ammattietiikka.

– Tykkään tehdä ihan perusmeininkiä, ruohonjuuritasoa. On pitänyt oikeastaan vähän katsoa, että jos menee liian hyvin, että mistä on kyse, ettei vaan ala keulia.

Muusikko on erittäin sinut niin nykyisyytensä kuin menneisyytensä kanssa. Hampaankoloon ei ole jäänyt mitään.

– On saanut tehdä sitä mitä haluaakin. Olen nyt mukana viidessä bändissä ja niissä riittää kivasti puuhaa. Sitten kun ei jaksa, mietitään mutta tähän asti on jaksettu.

– Beatline-yhtyeen kanssa ollaan oltu kaksi kertaa maailman suurimmilla Beatles-festivaaleilla. Siellä on 60 Beatles-bändiä, ja koko ajan soi Beatles. Sitä on vaikea kuvailla, miltä se tuntuu paikan päällä. On upeata, että on päässyt tällaiseen maailman mittakaavan tapahtumaan mukaan. Sen lisäksi uuden oppiminen on ollut koko ajan hienoa: olen huomannut sellaisenkin asian, että vanhanakin oppii.

Oppiminen tarkoittaa sitä, että konkari on haastanut itsensä tosissaan. Luoma on lähtenyt kehittämään itseään myös soittotekniikan maailmassa.

– Olen vihdoin ja viimeinen päässyt kärryille jazz-tyyppisen pianomeiningin soittamisesta. Suurin idolini on Bill Evans, siihen suuntaan jos pystyn vielä jotain tekemään niin hienoa. Suunta on tällä hetkellä sikäli päinvastainen kuin nuorena, musiikista on tullut tutkimusmateriaalia, Luoma kuvailee.

Voittajat

2015 Mauri ”Moog” Konttinen

2016 Heikki Silvennoinen

2017 Mika Sundqvist

2018 Seppo Tammilehto

2019 Mikko Alatalo

2020 Tuija Nevala

2021 Masi Luoma

Tamperelainen Musa -erikoispalkinto on Kaupunkilehti Tamperelaisen ja Radio Musan vuosittain myöntämä tunnustuspalkinto täkäläiselle musiikkialan ammattilaiselle.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut