Etsivä voi seurata juuri sinua Tampereella – "En ole tietoinen, ettäkö oltais jääty kiinni..."

Yritys: Tamperelainen avopari saa leipänsä omasta etsiväpalvelusta. Kysyntää on jatkuvasti. Vaativa työ saattaa viedä kaksikon joskus hyvinkin hurjiin paikkoihin.

Tampereella sijaitsee sellainenkin yritys, jonka työntekijät voivat korvausta vastaan lähteä seuraamaan juuri sinua. Ja vielä sillä tavalla, ettei sinulla ole hajuakaan mistään seurannasta.

Kyseessä on etsiväpalvelu Control, jonka ammattialana on enemmän televisiosta tuttu yksityisetsivätoiminta.

Control on avoparin työpaikka: on vanhempi mies ja nuorempi nainen. Mies kertoo, että toiminta on jo rutinoitua ja reagointi rivakkaa.

– Jos tähän Tampereen lähelle tulee toimeksianto, voidaan lähteä tunninkin varoitusajalla liikenteeseen, hän sanoo.

Taustalla on turvallisuusalan koulutus. Mies on jo kokeneempi konkari, tehnyt rallaan esimerkiksi rakennusalaa, ravintolatoimintaa sekä järjestysmiehen töitä.

– Ajauduin tähän, kun kaverilla oli Helsingissä yritys ja se tarvitsi apua. Näitä hommia on tehty nyt 7–8 vuotta. Töitä on riittänyt tasaiseen tahtiin ja sinä aikana joskus paljonkin.

Suurin osa asiakkaistamme on ihan tavallisia ihmisiä.

Asiakaskunta ja sen tarpeet ovat hyvinkin tavanomaisia.

– 70-80 prosenttia asiakkaista on tavallisia ihmisiä: todella paljon on holhoustapauksia ja pettämistapauksia, mies sanoo.

Seurantaa tehdään tutuin, hieman sarjakuvamaailmastakin tutuin keinoin. Paitsi nyt puhutaan tietysti todellisesta elämästä ja hyvinkin todellisista, joskus erittäin haastavistakin tilanteista.

– Voidaan olla puun takana tai puskassa tai autossa, koko tämä paletti on ollut käytössä. Päivittäin voidaan seurata ihmistä, jos on vaikka epäily siitä että joku pettää. Paljon otetaan kuvia koko ajan.

– Kun ihminen lähtee töistä, me olemme jossain hollilla ja lähdemme perään. Sekin on monille helpotus, että tietää ettei kaveri ole missään pettämässä, sanoo mies ja kertoo olleensa muutama päivä aiemmin Järvenpäässä. Siellä seurattiin yhtä henkilöä kolme päivää, joka päivä 12 tunnin ajan.

Avopari työparina on tässä työssä mahdollisuus. Moniin paikkoihin on mahdollista mennä hyvin luontevasti.

– Tähän päivään mennessä kukaan ei ole tullut kyselemään enkä ole tietoinen, ettäkö oltais jääty kiinni. Ollaan liikkeellä niin kuin pariskunta on, pystymme seuraamaan hyvinkin luontevasti sitä että mitä tapahtuu. Vaihdellaan vaatetusta, vaihdellaan autojakin ja niin edelleen. Laivaristeilyllekin olemme lähteneet keikalle.

Työhön kuuluu toki paljon jännittäviäkin piirteitä. Naispuolinen etsivä sanoo, että tällainen keikka tuli talvella vastaan eräässä sairaalassa.

– Olimme yhdessä isommassa sairaalassa, seurattiin yhtä työntekijää. Se oli hyvin haastava työkeikka, jossa epäiltiin lääkevarkauksia.

Oma maailmansa ovat tapaukset, jotka liittyvät esimerkiksi huoltajuuskiistoihin. Näissä tapauksissa voi tulla vastaan hyvin yllättäviä, tunteeseen käyviä ja traagisiakin tilanteita, joissa pään on vaan pysyttävä kylmänä.

– Keikkojen kuuluukin jännittää, ne ovat aina erilaisia eikä koskaan tiedä mitä tulee vastaan. Adrenaliini virtaa kyllä aika hyvin. Varsinaista pelkoa ei ole kuitenkaan ollut, nainen sanoo.

Tarkoitus on, että Controlin toiminta laajenee. Myös ulkomaille lähdetään töihin jos käsky tulee.

– Tavoitteena saada yritysten kanssa enemmän yhteistyötä, nyt meillä on ollut enimmäkseen yksityisiä asiakkaita, mies sanoo.

Etsivätoiminnan pitkä historia

Yksityisetsivätoimintaa on maailmalla nähty muuallakin kuin sarjakuvissa tai jännityssarjoissa. Ensimmäisen yksityisetsivätoimiston perusti vuonna 1833 Eugéne-Francois Vidocq, joka oli tehnyt siihen asti uraa sotilaana ja merikapteenina.

Suomessa yksityisetsivä on määritelty henkilöksi, joka ammattimaisesti tutkii, selvittää tai hankkii tietoa toimeksiantosopimukseen perustuen hänen toimialaansa kuuluvista asioista. Tämä kuitenkin tulee hoitaa niin, että etsivällä ei ole poliisin tai muunkaan viranomaisen oikeuksia.

Yksityisetsivätoiminnan kaikki tekeminen ja tiedonhankkimiskeinot perustuvat lakiin. Esimerkiksi tilojen tarkkailu ja kuuntelu teknisesti, puhelujen kuuntelu, kotirauhan rikkominen tai näihin verrattava toiminta ei ole Suomessa voimassa olevan lainsäädännön mukaan sallittua. Suomessa toimeksiantoon perustuva rikoksenpaljastaminen on luvanvaraista.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut