Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaistutkimus selvitti: Korona ei poistu kärryistä käsidesillä

Näkökulma: Tutkimus osoittaa, että pintojen pyyhkimisellä ei hävitetä koronaa kokonaan. Välineet ovat tärkeämmät kuin aineet, sanoo Tampereen ammattikorkeakoulun lehtori Leila Kakko.

Siivous vähentää koronavirusta pinnoilta, mutta ei poista sitä kokonaan.

Tähän lopputulokseen päätyi Tampereen yliopiston ja Tampereen ammattikorkeakoulun yhteishanke, jossa tarkoituksena oli luoda näyttöön perustuvaa uutta tietoa yleisten tilojen siivouksen mikrobiologisesta tehokkuudesta.

– Tutkimuksessa ei tullut vastaan mitään kovin isoja yllätyksiä. Pystyttiin todentamaan asioita, joita olimme itse epäilleet että näin on, kommentoi Tampereen ammattikorkeakoulun lehtori Leila Kakko.

Hankkeen laboratoriokokeissa pinnat saastutettiin endeemisellä koronaviruksella ja pyyhittiin erilaisilla puhdistusaineilla ja desinfioivalla puhdistusaineella. Pyyhkäisynäytteiden tulokset osoittivat, että pyyhintä ei poistanut virusta kokonaan pinnoilta. Koronavirus näyttää tarttuvan eri pintamateriaaleihin eri voimakkuudella ja tietyt pinnat ovat helpommin puhdistettavia.

Yksi olettama liittyi välineiden ja puhdistusaineiden keskinäiseen suhteeseen ja merkitykseen siivouksessa kokonaisuutena.

– Välineiden merkitys on kokonaisuudessa suurempi kuin aineiden, Kakko sanoo.

Suurta siivousta tehdessä hyvän ennakkosuunnittelun merkitys korostuu.

– Olennaisinta on se että siivouksen perustason laatu on koko ajan hyvä. Ei ole järkeä, että joka ihmisen jälkeen lähdetään tekemään kaikki mahdolliset toimenpiteet.

– Ylimääräistä aineiden käyttöä ei myöskään tarvita. Käytetään normaalia annostusta ja tehdään normaaleja toimenpiteitä, niin ollaan hyvässä tilanteessa. Täysin puhdasta ei koskaan saada aikaiseksi ilman desinfioivia aineita mutta kuitenkin riittävän hyvä lopputulos, Kakko huomauttaa.

Tehty tutkimus on saanut paljon huomiota alkuviikon aikana. Se ei Kakkoa yllätä.

– Varmasti huomiota selittää suureksi osaksi se, että asiaan liittyy edelleen paljon musta tuntuu-käsityksiä. Nähdäkseni meillä on hieman velvollisuuskin tuottaa mahdollisimman paljon oikeata tietoa asiaan. Se tarkoittaa ohjeistuksia vaikka siihen, että tulee oikea aine oikeaan paikkaan ja sitten kun tehdään töitä, ne tehdään kunnolla. Siivous on aika usein näkymätöntä työtä ja se huomataan usein vasta sitten kun se puuttuu.

– Hieno juttu oli sekin, että teimme yhteistyötä korkeakouluyhteisön kesken. Se tarkoitti myöskin eri alojen yhteistyötä, mukana oli myös muun muassa talotekniikan lehtoreita kun otimme ilmanäytteitä, tämä kuvailee.

Yhden vinkin hän haluaa antaa myös niille ihmisille, jotka puhdistavat ostoskärryjä käsidesillä.

– Menettely tekee ikään kuin uuden alustan pöpöille. Alkoholi haihtuu mutta tahra jää ja seuraava kun ottaa kärryihin kiinni, niin siihen jää uusi alusta bakteereille.