Pelastaako koronapassi tapahtuma-alan? – "Olisi todella tärkeää päästä purkamaan rajoituksia..."

Korona: G Livelabin ja Tampere-talon kokemukset ja näkemykset koronapassin tarpeesta ja käytöstä ovat pitkälti yhteneväisiä: passia tarvitaan.

G Livelabin Jaani Haapasalo ja Tampere-talon Paulina Ahokas suhtautuvat myönteisesti koronapassin käyttöön. Koko tapahtuma-alan tilannetta se ei heidän mukaansa ratkaise. Laura Vanzo/Visit Tampere
Pekka Ruissalo

Pekka Ruissalo

Koronarokotuksien ottamisesta kertovien koronapassien käyttö tapahtuman sisäänpääsyn yhteydessä on otettu testiin Tampere-talossa ja G Livelabissa. Kokemukset ovat monelta osin hyvin yhteneviä, osin erilaisia.

– Tähän asti kokemukset ovat olleet melko myönteisiä. Yli 80 prosenttia asiakkaistamme on kyselymme mukaan valmis näyttämään koronapassinsa sisään tullesaan. Lähes 70 prosenttia kävijöistämme on sitä mieltä, että koronapassin esittäminen lisää heidän turvallisuuden tunnettaan tapahtumissa, kuvailee G Livelab Tampereen vastaava tuottaja Jaani Haapasalo.

– Kokeilu on mielestäni ollut omiaan lisäämään turvallisuuden tunnetta tapahtumassa kuin tapahtumassa. Toki mukana on ollut rokotekriittistäkin väkeä, jotka eivät ole innostuneet terveystietojen kyselystä keikkapaikan ovella, Haapasalo jatkaa.

Tampere-talon toimitusjohtaja Paulina Ahokkaan mukaan talossa on ollut syyskuussa jokunen konsertti, joissa ihmisiä on totuteltu koronapassin käyttöön.

– Tampere Filharmonian kahdessa konsertissa syyskuun alussa passeja näytti olevan noin viidelläkymmenellä ihmisellä 750 ihmisestä per konsertti. Eli karkeasti viisi prosenttia ovat esittäneet EU-rokotepassinsa. Passin näyttäminen on toki tässä kokeiluvaiheessa täysin vapaaehtoista, Ahokas korostaa.

Molemmat tamperelaiset tapahtuma-alan toimijat korostavat sitä, että koronapassissa on kyse kokeilusta. Tampere-talossa kokeilusta haluttaisiin tosin tehdä pysyvämpikin käytäntö.

– Tämä on kokeilu, jolla onnistutaan toivottavasti viestimään ainakin muutamille ihmisille miten helppoa koronapassi on ottaa käyttöön ja näyttää erilaisissa yhteyksissä, sanoo Paulina Ahokas.

Ahokas kertoo saaneensa palautetta siitäkin, että Tampere-talossa voisi olla oma alueensa heille, jotka ovat koronapassin sisään tullessaan näyttäneet.

– Tämä toisi selkeästi sekä turvallisuuden tunnetta, että turvallisuutta ihan konkreettisesti, sillä silloin ympärillä istuisi vain rokotteen saaneita, taudin jo sairastaneita tai alle 12-vuotiaita. Tämän toteuttaminen on valitettavasti tällä hetkellä lähes mahdotonta meille asetettujen turvallisuusrajoitusten osalta. Yleisömme eivät saa toistaiseksi kohdata missään vaiheessa, toisin kuin esimerkiksi kaupoissa tai ravintoloissa, Ahokas harmittelee.

Jaani Haapasalo näkee passin mahdollisessa pysyvämmässä käyttöönotossa haasteita siinä tapauksessa, jos se asettaa eri toimijoita erilaisiin asemiin.

– Nythän on ollut puhetta THL:n koronariskiluokituksista. Nähdäksemme nuo luokitukset ovat jokseenkin ongelmallisia. Jos koronapassi tulisi käyttöön vain niin sanotun korkean riskin paikoissa kuten klubeilla, se olisi eriarvoistavaa. Eli mikäli esimerkiksi tulisi uusia variantteja, joiden vuoksi jouduttaisiin tekemään lisärajoituksia, niin samojen käytäntöjen pitäisi olla voimassa kaikkialla. Se, että meillä ei ole ennalta määrättyjä istumapaikkoja, ei tee meistä korkean riskin paikkaa, Haapasalo huomauttaa.

– Koronapassikokeilu ei yksin ratkaise tilannetta, vaan olisi tärkeää päästä purkamaan rajoituksia ja antaa tapahtumatoiminnan palautua entiselleen, hän jatkaa.

– Ei ole millään muotoa terveellistä, jos kulttuuri kyykkää. Sellainen tilanne toisi ihmisille harmia monella eri tavalla. Haluaisin ajatella niin, että ajan myötä yhteiskunta oppii elämään koronan kanssa niin että se ei haittaa määräänsä enempää tavallista elämänmenoa, Haapasalo pohtii.

Koronapassi

Koronapassilla tarkoitetaan EU:n koronatodistusta, joka kertoo, onko passin omistaja rokotettu, onko tämä sairastanut koronan tai onko hänellä tuore negatiivinen testitulos.

Jokaisella suomalaisella on tällainen todistus Omakanta-palvelussa.

EU:n koronarokotustodistus on ollut saatavilla Omakannasta 22. kesäkuuta alkaen. Testitulostodistus ja todistus sairastetusta koronasta ovat saatavilla Omakannasta 14. heinäkuuta alkaen.

Todistukset saa Omakannasta sen jälkeen, kun rokotus- tai testitulostiedot on tallennettu oikeassa muodossa Kanta-palveluihin.

Todistuksessa on QR-koodi, josta todistuksen sisältö ja aitous voidaan tarkistaa.

Jos päätät matkustaa, tarkista huolella kohdemaan koronatilanne ja ennen paluumatkaa Suomen koronatilanne.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut