Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pelastaako koronapassi tapahtuma-alan? – "Olisi todella tärkeää päästä purkamaan rajoituksia..."

Korona: G Livelabin ja Tampere-talon kokemukset ja näkemykset koronapassin tarpeesta ja käytöstä ovat pitkälti yhteneväisiä: passia tarvitaan.

Koronarokotuksien ottamisesta kertovien koronapassien käyttö tapahtuman sisäänpääsyn yhteydessä on otettu testiin Tampere-talossa ja G Livelabissa. Kokemukset ovat monelta osin hyvin yhteneviä, osin erilaisia.

– Tähän asti kokemukset ovat olleet melko myönteisiä. Yli 80 prosenttia asiakkaistamme on kyselymme mukaan valmis näyttämään koronapassinsa sisään tullesaan. Lähes 70 prosenttia kävijöistämme on sitä mieltä, että koronapassin esittäminen lisää heidän turvallisuuden tunnettaan tapahtumissa, kuvailee G Livelab Tampereen vastaava tuottaja Jaani Haapasalo.

– Kokeilu on mielestäni ollut omiaan lisäämään turvallisuuden tunnetta tapahtumassa kuin tapahtumassa. Toki mukana on ollut rokotekriittistäkin väkeä, jotka eivät ole innostuneet terveystietojen kyselystä keikkapaikan ovella, Haapasalo jatkaa.

Tampere-talon toimitusjohtaja Paulina Ahokkaan mukaan talossa on ollut syyskuussa jokunen konsertti, joissa ihmisiä on totuteltu koronapassin käyttöön.

– Tampere Filharmonian kahdessa konsertissa syyskuun alussa passeja näytti olevan noin viidelläkymmenellä ihmisellä 750 ihmisestä per konsertti. Eli karkeasti viisi prosenttia ovat esittäneet EU-rokotepassinsa. Passin näyttäminen on toki tässä kokeiluvaiheessa täysin vapaaehtoista, Ahokas korostaa.

Molemmat tamperelaiset tapahtuma-alan toimijat korostavat sitä, että koronapassissa on kyse kokeilusta. Tampere-talossa kokeilusta haluttaisiin tosin tehdä pysyvämpikin käytäntö.

– Tämä on kokeilu, jolla onnistutaan toivottavasti viestimään ainakin muutamille ihmisille miten helppoa koronapassi on ottaa käyttöön ja näyttää erilaisissa yhteyksissä, sanoo Paulina Ahokas.

Ahokas kertoo saaneensa palautetta siitäkin, että Tampere-talossa voisi olla oma alueensa heille, jotka ovat koronapassin sisään tullessaan näyttäneet.

– Tämä toisi selkeästi sekä turvallisuuden tunnetta, että turvallisuutta ihan konkreettisesti, sillä silloin ympärillä istuisi vain rokotteen saaneita, taudin jo sairastaneita tai alle 12-vuotiaita. Tämän toteuttaminen on valitettavasti tällä hetkellä lähes mahdotonta meille asetettujen turvallisuusrajoitusten osalta. Yleisömme eivät saa toistaiseksi kohdata missään vaiheessa, toisin kuin esimerkiksi kaupoissa tai ravintoloissa, Ahokas harmittelee.

Jaani Haapasalo näkee passin mahdollisessa pysyvämmässä käyttöönotossa haasteita siinä tapauksessa, jos se asettaa eri toimijoita erilaisiin asemiin.

– Nythän on ollut puhetta THL:n koronariskiluokituksista. Nähdäksemme nuo luokitukset ovat jokseenkin ongelmallisia. Jos koronapassi tulisi käyttöön vain niin sanotun korkean riskin paikoissa kuten klubeilla, se olisi eriarvoistavaa. Eli mikäli esimerkiksi tulisi uusia variantteja, joiden vuoksi jouduttaisiin tekemään lisärajoituksia, niin samojen käytäntöjen pitäisi olla voimassa kaikkialla. Se, että meillä ei ole ennalta määrättyjä istumapaikkoja, ei tee meistä korkean riskin paikkaa, Haapasalo huomauttaa.

– Koronapassikokeilu ei yksin ratkaise tilannetta, vaan olisi tärkeää päästä purkamaan rajoituksia ja antaa tapahtumatoiminnan palautua entiselleen, hän jatkaa.

– Ei ole millään muotoa terveellistä, jos kulttuuri kyykkää. Sellainen tilanne toisi ihmisille harmia monella eri tavalla. Haluaisin ajatella niin, että ajan myötä yhteiskunta oppii elämään koronan kanssa niin että se ei haittaa määräänsä enempää tavallista elämänmenoa, Haapasalo pohtii.