Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tutkimus: Vain 14 prosenttia lihavuusleikatuista pääsee iholeikkaukseen, vaikka huomattavasti useampi sitä tarvitsisi – Hyöty ulottuu ulkonäköä syvemmälle

Vain pienelle osalle lihavuuden leikkaushoidon läpikäyneistä potilaista tehdään vatsan alueen korjaavaa kirurgiaa. Tämä siitä huolimatta, että potilaat, joilta on poistettu elämään haittaavia ihopoimuja, säilyttävät painonsa paremmin alhaisena myöhemminkin.

– Vartaloa korjaava kirurgia lihavuuden leikkaushoidon jälkeen tulisikin nähdä osana lihavuuden hoitoprosessia, sanoo tiedotteessa plastiikkakirurgian erikoislääkäri Susanna Pajula.

Hän on tutkinut väitöskirjassaan alavartalon korjausleikkausten yleisyyttä, turvallisuutta ja vaikutuksia raskauteen ja synnytykseen.

Arvio on ollut, että korjaavia toimenpiteitä tehdään noin kolmannekselle lihavuusleikatuista. Tämän tutkimuksen mukaan luku on Suomessa kuitenkin huomattavasti pienempi: vain 14 prosenttia.

– Samanlaisia tuloksia on raportoitu muistakin maista, Pajula täydentää.

Lihavuusleikkauksen jälkeinen merkittävä laihtuminen aiheuttaa usein elämää haittaavia ihopoimuja, joita voidaan korjata plastiikkakirurgialla. Vartaloa muokkaava kirurgia on ainoa tehokas hoitomuoto laihtumisen jälkeen roikkumaan jääneen ihon korjaamiseksi ja elämää haittaavien ihopoimujen poistamiseksi.

Raskaus tällaisen leikkauksen jälkeen on turvallista sekä äidille että vauvalle.

Pajulan tutkimuksessa ilmeni, että vartalonmuokkausleikkauksen jälkeiset komplikaatiot ovat yleisiä, mutta suurimmaksi osaksi lieviä.

Nuorillekin tehdään lihavuuden leikkaushoitoa ja sitä seuraavia korjausleikkauksia. Toistaiseksi on ollut vain vähän tutkimustietoa siitä, ovatko raskaus ja synnytys turvallisia tällaisen vatsan alueelle kohdistuvan leikkauksen jälkeen. Sen vuoksi nuorten naisten vartaloa korjaavaan kirurgiaan on maailmalla suhtauduttu varauksella.

– Tuloksemme osoittavat, että raskaus tällaisen leikkauksen jälkeen on turvallista sekä äidille että vauvalle, Pajula toteaa.