Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Moni Tampereen Kauppahallin salaisuus tulee yllätyksenä tottuneellekin kävijälle – "Turistikrääsää täältä ei löydy..."

Kaupunki: 120 vuotta täyttävän hallin saloista moni tulee uutena tietona myös sen tottuneille kävijöille.

Kauppahalli on suurelle osalle tamperelaisista tuttu ja läheinen paikka, mutta sen historian käänteet ja nykypäivän asiat tunnetaan kuitenkin huonosti.

Tätä mieltä on Tampereen matkailuoppaat ry:n puheenjohtaja Anja Hakkarainen.

Matkailuoppaat ovat järjestäneet heinäkuun lopusta saakka teemaopastuksia 120 vuotta täyttävään Kauppahalliin. Opastetulla kierroksella kuullaan hallin synnystä ja historiasta myös kauppahallin nykytilanteesta, liikkeistä ja kaupankäynnistä sekä merkityksestä tamperelaisille.

Arkkitehti Hjalmar Åbergin suunnittelema halli valmistui vuonna 1901 suunnittelukilpailun jälkeen.

– Kauppahallin tulo Tampereelle ja sen historian vaiheet tunnetaan huonosti. Moni ei muista esimerkiksi sitä, että Åberg voitti kilpailussa jälkipolvien huomattavasti paremmin tuntemat Lars Sonckin ja Birger Federleyn, aloittaa Hakkarainen.

Oppaan mukaan kierroksella käydään myös läpi arkkitehtonisia yksityiskohtia, joihin harva kävijä kiinnittää huomiota.

Monia kiinnostaa se, kuka pääsee valitsemaan hallin kauppiaat.

Myös Kauppahallin nykytila on kieroksilla esittelyssä. Kauppahallin 172 kojussa on tällä hetkellä vajaat 30 yrittäjää. Vuosikymmenten varrella kauppiaiden määrä on vähentynyt ja myymälöiden koot kasvaneet.

– Kerromme, että Tampereen Kauppahalli keskittyy nimenomaan lähituotteisiin ja palveluun. Turistikrääsää täältä ei löydy, niin kuin monen muun kaupungin kauppahallista, tiivistää Hakkarainen.

Kierroksilla ovat esillä myös Kauppahallin viime vuosien suuret haasteet eli ratikkatöiden aikana vähentyneet asiakasmäärät ja sen päälle tullut koronavuoden vaikutus.

Tampereen Kauppahallin kauppiasyhdistyksen puheenjohtajan Heidi Saarisen mukaan haasteet ovat osa hallin nykytilannetta, eikä niistä tarvitse opastuksillakaan vaieta.

– Uskon, että olemme jo menossa kohti parempaa, mutta toivon, että vakiasiakkaat ja uudet asiakkaat löytävät tänne.

Hakkarainen suhteellistaa, että vaikeita aikoja hallissa on koettu ennenkin. Sisällissodan aikana hallin kellari toimi suojapaikkana, jatkosodan aikaan toimintaa hankaloitti elintarvikepula ja 1960–70-luvulta saakka haasteena on ollut ruokakaupan painopisteen siirtyminen marketeihin.

Kierros päättyy mahdollisuuteen esittää kysymyksiä. Hakkaraisen mukaan se, että Tampereen Kauppahallin omistaa Tampereen kaupunki ja kauppiaat ovat vain vuokralaisina, tulee monelle yllätyksenä.

– Monia kiinnostaa se, kuka pääsee valitsemaan hallin kauppiaat. Ulkopaikkakuntalaisilta usein esiin nousee kysymys, miksei halliin kulkua ole selkeämmin osoitettu Hämeenkadulta, listaa Hakkarainen.

Tampereen kaupunki on tukenut Kauppahalli-opastuksia. Puolesta tunnista kolmeen varttiin kestäviä ilmaisia opastuksia järjestetään syys- ja lokakuussa kerran viikossa lauantaisin aina lokakuun loppuun saakka. Lähtö on kello 13 hallin Hämeenkadun puoleiselta ovelta. Opastuksia tukee kuusi eri opasta.