Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tehy ja Meeri Koutaniemi löivät kättä maanantaina Koskikeskuksessa avautuvassa valokuvanäyttelyssä

Näyttely: Tehyn ammattiosasto toivoo, että näyttely herättäisi kävijöissään ajatuksia.

Miltä hoitajista tuntuu yhteiskunnallisessa tilanteessa, jossa alaa tuntuu vaivaavan työvoimapula ja toisaalta moni kritisoi hoiva-alan työolosuhteita ja toisaalta palkkatasoa?

Siihen pureutuu sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattijärjestö Tehyn tuottama valokuvanäyttely, jossa alan työntekijöitä esitellään omilla kasvoillaan. Mukana on myös tarinoita jokaiseen ammattilaiseen liittyen. Näyttely avautuu Koskikeskuksen 0-kerroksessa maanantaina kello 11.

Näyttelyn kuvista vastaa palkittu valokuvaaja Meeri Koutaniemi.

– Noin vuosi sitten etsittiin Tehyssä ammattilaisia, jotka olisivat valmiita antamaan kasvonsa yhteisen asian edistämiseksi. Koutaniemi taas on tunnettu dokumentarisena valokuvaajana, joka on kiinnittänyt huomiota sote- ja varhaiskasvatusalojen arvostukseen. Siitä yhteyttä on lähdetty rakentamaan, sanoo Tehyn ammattiosasto 378:n tiedottaja Sari Thurman.

Näyttely on ollut ensimmäistä kertaa esillä Helsingissä. Silloin se kiinnitti myös Thurmanin huomion.

– Otin yhteyttä Tehyyn ja kysyin, olisiko mahdollista saada näyttely myös Tampereelle. Ilokseni myös Koskikeskus lähti projektiin heti innolla mukaan, Thurman kertoo.

– Yleensä tämäntyyppiset näyttelyt ovat sairaalan tai terveyskeskuksen tiloissa. Paikan valinnalla on tarkoitus potentiaalisesti laajentaa yleisöä, hän jatkaa.

Thurmanin mukaan näyttelystä tullut palaute on ollut hyvin myönteistä.

– Kuvat ovat luonteeltaan ja sävyltään puhuttelevia, ja Koutaniemi on saanut kuvattaviinsa todella paljon syvyyttä. Jo katse kertoo paljon siitä, mistä on kyse. Tarinan vieressä oleva ammattilaisen kuva tekee kokonaisuudesta elävän ja koskettavan.

Kaiken takana on yhteiskunnallinen sanoma. Tehyssä ollaan sitä mieltä, että nyt jos koskaan alan tilanteeseen on syytä herätä laajemmassakin mittakaavassa.

– Toivottavasti ihmiset havahtuvat siihen, miten tärkeätä työtä alla tehdään. Koko ajan puhutaan uutisissa siitä, että ammattilaisia ei saada töihin puhtaasti siksi, etteivät palkkaus ja työolosuhteet enää vastaa tätä päivää. Toivon mukaan tätä kautta myös päättäjille saadaan viestiä eteenpäin.

Alan tilanne Suomessa harmittaa Thurmania erittäin paljon.

- Tilanne ei korjaannu sillä, että tuodaan alalle halpatyövoimaa ulkomailta, tai pikakoulutetaan hoiva-avustajia. Akuutti tarve on juuri nyt ja tulevaisuudessa erityisesti alan ammattilaisille. Thurman ärähtää.