Löytyykö uhkaavista some-viesteistä selitys Nokian ulosajoon?

Oikeus: Syyttäjä vaatii 18-vuotiaalle miehelle yhdeksän vuoden vankeusrangaistusta kolmesta taposta. Nuori mies vetoaa muistamattomuuteen ja kieltää ajaneensa autoa onnettomuushetkellä.

Elettiin elokuun yötä vuonna 2020, kun poliisi sai ilmoituksen henkilöauton ulosajosta Nokialla. Ulosajon vakavuus ja seuraukset paljastuivat nopeasti, kun paikan päältä löytyi kolme nuorta ihmistä menehtyneenä.

Nuoret olivat lähteneet elokuisena lauantaina ajamaan Porin Yyteriin viettämään viimeistä lomapäivää ennen koulujen alkua. Yksi nuorista oli juuri tullut isäksi. Tutkinnan mukaan nuoret olivat harkinneet jäävänsä yöksi Poriin, koska alkoholia oli illan aikana juotu.

Perjantaina Pirkanmaan käräjäoikeudessa kuultiin todistajana muutama minuutti tapauksen jälkeen paikalle tullutta poliisia, joka havaitsi paitsi tilanteen vakavuuden, myös sen että auton vieressä käveli nuori mies shokissa ja sekavassa tilassa. Hän toisteli, ettei paikalla ole kuolleita ja halusi ehdottomasti matkapuhelimensa kahtia törmäyksessä menneestä autosta. Toisen paikalle tulleen henkilön mukaan mies oli myös kysynyt, miksi hän ei kuollut.

Nuori mies oli myös voimakkaasti humalassa. Turmapaikalla hän puhalsi liki 1,7 promillen lukemat. Syyttäjä arvioi, että mies oli juonut ajaessaankin alkoholia.

Syyskuussa 2021 mies vastaa syytteeseen kolmesta taposta. Miehelle vaaditaan yhdeksän vuoden vankeusrangaistusta. Syyttäjä katsoo, että nyt 18-vuotias nuori mies ajoi autoa humalatilassa ja ajoi lopulta henkilöauton ulos tieltä Nokialla. Tekninen tutkinta on selvittänyt, että autossa oli käsijarru vedetty pystyasentoon ja kuljettaja ei ollut jarruttanut ollenkaan.

Nuori mies itse on kiistänyt ajaneensa autoa. Hän on vedonnut siihen, että hän ei muista viimeisen tunnin aikana tapahtuneita asioita. Hänen mukaansa toinen autossa ollut nuori mies ajoi autoa. Mainittu nuori mies löytyi kolaripaikalla menehtyneenä pelkääjän paikalta: hänellä oli turvavyöt kytkettynä ajon aikana.

Asian käsittelyyn on varattu Pirkanmaan käräjäoikeudessa kolme päivää. Tutkintaan on liittynyt poikkeuksellisen runsas määrä sosiaalisessa mediassa julkaistua materiaalia: sitä on julkaissut turmaillan aikana erityisesti nuori mies, jota epäillään henkilöauton kuljettajaksi.

Materiaalia on julkaistu viimeisen muutaman tunnin aikana niin paljon, että poliisi on pystynyt teletietojen perusteella selvittämään myös auton ajoreitin varsin tarkasti.

Aluesyyttäjä Pasi Vainio on hakenut viestien sisällöistä myös syytä lopputulokselle.

– Viesteissä on ollut myös viitteitä siihen, että syytetyn mielialat ovat matkan aikana vaihdelleet hyvin voimakkaasti ja äkkiä, Vainio luonnehti.

Nokian kolaria käsitellään Pirkanmaan käräjäoikeudessa vielä maanantaina.

Nokian kolari

Nokialla tapahtui elokuussa 2020 kuolonkolari, jossa saivat surmansa kaksi vuonna 2002 syntynyttä tyttöä sekä vuonna 2003 syntynyt poika. Kuljettajaksi epäilty, vuonna 2002 syntynyt poika joutui sairaalahoitoon.

Tekninen tutkinta on selvittänyt, että auto ajautui ulos tieltä ja päin puuta vähintään 120 kilometrin tuntinopeudella. Auton käsijarru oli vedetty pystyyn, mutta jarrua ei oltu painettu lainkaan.

Vuonna 2002 syntyneelle pojalle vaaditaan yhdeksän vuoden vankeutta kolmesta taposta.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut