Tamperelaisten frisbeegolfaajien huoli kantautui päättäjienkin korviin – "Olen saanut monelta kaupunginvaltuutetulta puheluita ja viestejä, että mitä tälle voisi tehdä"

Tamperelaiset frisbeegolfaajat nousivat barrikadeille, kun pormestariohjelma julkistettiin. Itse ohjelmassa todetaan, että "Ruotulan alue kaavoitetaan, jonka yhteydessä golfkenttä siirretään osittain".

– Luettiin pormestariohjelmasta artikkelia ja siinä erään korkean profiilin päättäjän suulla sanottiin, että Ruotulan golfkenttä jää ja siirtyy Ruotulan vanhoille pelloille, sanoo Tampereen frisbeeseuran puheenjohtaja Petri Anttiroiko.

Anttiroiko toteaa, että mitään vanhoja peltoja ei ole: sen sijaan golfkentän naapurissa sijaitsee vain kolme vuotta sitten avattu Tampereen frisbeegolfkeskus. Se on noussut lyhyessä ajassa erittäin suosituksi harrastuspaikaksi. Kierroksia rekisteröidään kuukausittain noin 10 000.

– Eihän tällaisesta paikasta voi puhua joutopeltona.

Koska alueen kaavoitus on tämän valtuustokauden asia, oli aika toimia.

– Tämä on Tampereen ainoa täyspitkä rata. Suomen isoista kaupungeista Tampere on ainoa, jolla on vain yksi täysimittainen rata. On suuri surku, jos tämä lähtee.

Tampereen frisbeegolfkeskuksessa on 27 väylää. Muut Tampereen radat ovat lyhyempiä puistoratoja, joilla on myös muita liikkujia ja kesäisin auringonottajia. Frisbeegolfkeskus on vain frisbeegolfille.

– Puhutaan erittäin merkittävästä liikuntapaikasta. Tämä on ilmainen ja kaikkien saavutettavissa, Anttiroiko sanoo.

Sen lisäksi, että alue liikuttaa paikallisia, se kiinnostaa myös muilla paikkakunnilla ja kansainvälisesti.

– Suomessa ei ole kovin montaa rataa, joilla voisi pitää kansainvälisiä kilpailuja. Täällä piti olla viime vuonna kansainväliset kisat, mutta koronan takia ne peruuntuivat.

Nokialla on järjestetty European Open, joka järjestetään ensi vuonna jaetusti Nokialla ja Tampereella.

– Tällä radalla voidaan pitää jopa MM-kisat, Anttiroiko sanoo.

Suuri osa frisbeegolfin harrastajista on nuoria. Radalla kävijöitä ei tilastoida, mutta Anttiroiko arvioi, että noin 70 prosenttia frisbeegolfkeskuksella heittävistä on 20-vuotiaita tai sitä nuorempia. Lajin harrastajakunta on nuorentunut erityisesti parin viime vuoden aikana.

– Tässä käyvälle porukalle on merkitystä sillä, onko rata vaikka Teiskossa. Tähän tullaan bussilla ja pyörällä.

Anttiroikon mukaan ongelmana usein on, ettei lajia pidetä urheiluna. Hän on kuullut seura-aktiiveilta ympäri Suomen, että keskusteluissa päättäjien kanssa täytyy ensin tehdä todeksi se, että kyseessä on urheilulaji.

– Tampereen liikuntapalveluiden kanssa yhteistyö on huikeaa. He kuuntelevat, mitä yhteisö tarvitsee. Seurana ei ole yhtään valittamista virkamiesten suuntaan, Anttiroiko sanoo.

Anttiroiko on kuitenkin huolissaan siitä, tajuavatko päättäjät, millaisesta lajista on kyse. Tampereen frisbeegolfkeskuksen säilyttämisen puolesta tehtyyn adressiin saatiin viikossa noin 17 000 allekirjoitusta.

– Se on herättänyt huomiota. Olen saanut monelta kaupunginvaltuutetulta puheluita ja viestejä, että mitä tälle voisi tehdä, Anttiroiko kertoo.

Nyt adressi laitetaan kiinni ja toiveissa on päästä luovuttamaan se suoraan pormestari Anna-Kaisa Ikoselle. Anttiroikon mukaan frisbeegolfaajat eivät lähde taistelemaan kaavoituksen tuulimyllyä vastaan. Ratikan kanssa voitaisiin elää, vaikka se nielisi osan väylistä. Anttiroikon mukaan pienellä lisätilalla frisbeegolf toimisi alueella hyvin jatkossakin. Kyse on kuitenkin siitä, mitkä palvelu kaavassa otetaan huomioon.

– Toivomme, että frisbeegolf säilyy.

Liikuntapalvelut haluaa säilyttää kentän

Tampereen sivistyspalveluiden johtaja Lauri Savisaari kertoo, ettei kaupungilla ole isoja suunnitelmia Ruotulan alueen liikuntapaikkarakentamiseksi. Frisbeegolfrata on kaupungin ylläpitämä ja kaupungin ja harrastajien yhteistyössä toteuttama.

– Tämä frisbeegolfratahan on hieno kokonaisuus ja se on saanut paljon kiitosta lajin harrastajilta, Savisaari sanoo.

– Nythän ei ole mitään kaavaratkaisuja, jotka haastaisivat nykyisen radan, mutta meillä on se käsitys, että nykyisen varsinaisen golfradan muutokset, joita on ilmeisesti paperille jo piirretty, jossain määrin haastaisivat nykyisen frisbeegolfradan sijainnin.

Savisaaren mukaan sivistyspalveluiden sekä liikunta- ja nuorisopuolen intressi on tavalla tai toisella säilyttää frisbeegolfrata nykyisellä sijainnilla.

– Tietysti kun ollaan loistava olosuhde frisbeegolfille aikaansaatu ja selvästi käyttäjämäärien ja kiinnostuksen perusteella sillä on tosi paljon kysyntää.

Savisaari toteaa, että rata on saavutettavuudeltaan loistava. Tampere on hyvin saavutettavissa kansallisia ja kansainvälisiä kilpailuja ajatellen, mutta rata on myös paikallisten saavutettavissa julkisilla kulkuneuvoilla.

– Ihan vastaavaa aluetta vastaavalla sijainnilla en ainakaan itse pysty kuvittelemaan. Olisi kyllä hankala tilanne, jos se sieltä joutuisi väistämään lajin näkökulmasta ja liikuntapaikkanäkökulmasta, Savisaari sanoo.

– Ymmärrän hyvin kaupunkikehityksen tarpeet ja paineet ja erilaisten asioiden yhteensovittamisen tarpeet, mutta meidän näkökulmasta olisi tärkeää nyt saatujen kokemusten ja käyttömäärien perusteella, että olisi tämä kohde jatkossakin.

Ruotulan alue

Suunnitelmat auki

Ruotulan alueen suunnitelmista toistaiseksi ainoa varma on raitiotie. Kaupunkiympäristön suunnittelujohtaja Jukka Lindfors Tampereen kaupungilta kertoo, että Linnainmaan haaran on päätetty kulkevan nykyisen golfkentän eteläreunasta Teiskontien suuntaisesti. Yleiskaavassa raitiotielinjauksen ympäristö on osoitettu asuinalueeksi.

– Alueelle on suunniteltu pysäkki ja tavoitteena on useamman tuhannen asukkaan asuinalue.

Lindfors kertoo, että alueesta tehdään parhaillaan yleissuunnitelmaa. Alasjärven länsipuolen ja Toimelankadun välissä sijaitseva alue rajautuu pohjoisessa metsäalueeseen.

– Yleissuunnitelmassa pyritään sovittamaan yhteen ratikka, asuminen ja lähtökohta on, että tällä hetkellä alueella olevat toiminnot pystyttäisiin sovittamaan siihen, Lindfors sanoo, mutta myöntää, että ahdasta tulee olemaan.

– Tarpeita on paljon ja ehkä joudutaan tekemään kompromisseja.

Yleissuunnitelman on tarkoitus valmistua ensi vuonna. Sen jälkeen käynnistyy asemakaavoitus.

Raitiotien Linnainmaan haarasta ei vielä ole rakentamispäätöstä. Raitiotien seudullisessa yleissuunnitelmassa alustava rakentamisaikataulu Taysilta Linnainmaalle on vuosina 2025–2028.

– Asuinalue on sidoksissa ratikkaan. Lähtökohta on, että golfkentän osalta on kirjattu pormestariohjelmaan, että pyrittäisiin löytämään uutta tilaa siltä alueelta. Jos kävisi niin, että joku toiminto joutuisi väistämään, niin pyrittäisiin uusi paikka hakemaan, Lindfors sanoo.

Ensi vuonna on käynnistymässä myös Alasjärven itäpuolisen alueen yleissuunnittelu osana yleiskaavan päivitystä. Sinne on tehty yleiskaavassa mahdollinen varaus leirintäalueelle. Lindfors sanoo, että suunnittelu mahdollistaa myös koko alueen tarkastelemisen ja toimintojen sijoittamisen eri tavalla.

Alueeseen vaikuttaa myös kansallinen kaupunkipuisto, josta kaupunki on jättänyt hakemuksen.

– Hakemuksessa rajat noudattelevat Kaupin vanhojen metsien rajoja suunnittelualueen pohjoisosassa. Siellä on luontoarvoja ja virkistyskäyttöä.

Lindforsin mukaan alueella on paljon potentiaalia.

– Tenniskeskus, golfkenttä, frisbeegolfkenttä ja polkuverkosto. Asumisen kannata houkutteleva paikka.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut