Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vapriikissa avautuu satoja bändejä Suomeen tuoneen tamperelaisen Rockadillon 50-vuotisjuhlanäyttely

Musiikkialan uranuurtajan, tamperelaisen Rockadillon 50-vuotisjuhlanäyttely avautuu Vapriikissa Tampereella 10. syyskuuta. Näyttely on avoinna 5. joulukuuta saakka.

Rockadillon perustaja Tapio Korjus on nähnyt suomalaisen ja kansainvälisen musiikkialan muutoksen. Rockadillo on tuonut Suomeen satoja bändejä ja oli pioneerina järjestämässä Helsingin ulkopuolisia konserttikiertueita. Se on vuosikymmeniä vienyt suomalaisia artisteja maailmalle.

Rockadillo Records on vanhin edelleen toimiva riippumaton kotimainen levy-yhtiö, joka on julkaissut 200 albumia monipuolista ja genrerajoja rikkovaa musiikkia.

Näyttelyssä selviää missä kaikessa Rockadillo on ollut mukana ja millaista on ollut rock-bisneksen tekeminen aikana, jolloin keikkoja varten piti anoa huvilupia, levyn kannet suunniteltiin käsin ja ulkomaisiin bändeihin pidettiin yhteyttä kirjeitse.

Esiin nostetaan tärkeimpiä hetkiä vuosien varrelta: ohjelma- ja konserttitoimiston perustaminen Tampereella 1971, konserttikiertueiden ja manageritoiminnan aloitus, musiikin vienti maailmalle ja levy-yhtiötoiminta.

Kohokohtia Rockadillon taipaleella ovat olleet Wigwamin managerointi ja sopimukset Britanniaan sekä The Clashin, Smithsin ja Ramonesin saaminen Suomeen. Ramonesin keikat vaikuttivat Suomi-punkin syntyyn. Korjus myös neuvotteli ja tuotti maailman musiikin festivaali WOMEXin Tampereelle 2019. Se oli menestys ennen koronan tuomaa hiljentymistä. Vastoinkäymisiä oli Sex Pistolsin ja Pink Floydin kanssa.

Näyttelyssä on esillä ainutlaatuisia esineitä ja dokumentteja Korjuksen henkilökohtaisista kokoelmista. Aineistosta näkee esimerkiksi viestintätapojen muutoksen. Esillä on runsaasti historiallisesti merkittäviä keikkajulisteita ja kirjeenvaihtoa sekä levyjen äänittämiseen ja tuotantoon liittyvää aineistoa, kuten levynkansitaidetta. Korjuksen itse kuvaama videokooste ulkomaan vientikeikoilta on erityistä nähtävää.