Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tampereen apulaispormestarin pähkäily: Lukko vai Tappara? – Lue Matti Helimon suvun mielenkiintoisesta jääkiekkotaustasta

Faniseura: Tampereen apulaispormestarin isoisä toi jääkiekon Raumalle ja isoäiti on maan tunnetuin Lukko-fani. Mitä seuraa Matti Helimo kannattaa jääkiekossa?

Tampereen uusi apulaispormestari Matti Helimo (vihr.), paljasjalkainen tamperelainen, sävelsi ja sanoitti 11 vuotta sitten Rauman Lukolle kannatusbiisin Lukko voittoon. Hän kertoo myös toivovansa Lukolle aina voittoa jääkiekon Liigassa, kun se ei pelaa Helimon suosikkijoukkue Tapparaa vastaan.

Miten Helimosta, joka on myös Manse PP Edustus ry:n puheenjohtaja, on tullut osittainen Lukon kannattaja?

Sukutausta on itse asiassa Lukon suhteen hyvinkin vahva. Matin isoisä Oiva Helimoa (1919-1986) pidetään yleisesti miehenä, joka toi jääkiekon Raumalle.

Kun Rauma-Repolan telakalla pohdittiin seuraavaa uutta harrastusmuotoa, nosti Helimo esiin jääkiekon.

– Oiva toi jääkiekkovarusteita Loimaalta, jossa hän oli pelannut pesäpalloa mestaruussarjatasolla ja tutustunut jääkiekkoon. Pelivälineet olivat siihen aikaan vähän niin ja näin. Esimerkiksi suojuksia tehtiin ties mistä, Matti Helimo kertoo.

Lukon jääkiekkojaosto perustettiin vuonna 1946. Oiva Helimo oli lapsenlapsi Matin mukaan vahvasti edesauttamassa myös ensimmäisen tekojään saamista Raumalle vuodeksi 1961.

Kaksi vuotta myöhemmin Lukko saavutti historiansa ensimmäisen Suomen mestaruuden jääkiekon miesten pääsarjassa.

Sarjan maalikuningas oli Lukon Pentti ”Närä” Jokinen, joka on Matti Helimon kummisetä. Jokisen vaimo oli muutama vuosi sitten menehtynyt Ines, joka oli Matin isoäiti Inga Helimon sisar.

Matti Helimo kertoo soittelevansa Närän kanssa lähes päivittäin.

Jos Oiva Helimo on raumalaisen jääkiekkoilun isä, voi Inga Helimoa kutsua sen äidiksi. Hän on Suomen tunnetuin Lukko-fani.

Inga on luultavasti nähnyt eniten Rauman Lukon jääkiekko-otteluita ja on edelleen 93-vuotiaana innokkaasti kannustamassa Lukkoa paikan päällä Äijänsuolla.

– Lukko on kunnioittanut isoäitiäni monin tavoin. Inga-mummu on saanut nimilaatan jäähallin edustalla olevaan patsaaseen ja hänelle on hoidettu hallista todella hyvä istumapaikka, johon on vanhan ihmisen helppo tulla ja lähteä pois, Matti Helimo sanoo ja kehuu monien muidenkin raumalaistahojen tapaa ottaa Inga Helimo huomioon.

Lukko saavutti viime keväänä kauan odotetun toisen mestaruutensa. Matti Helimo on erittäin iloinen, että isoäiti pääsi vielä todistamaan sen onnen hetken.

Matti Helimo on kannattanut lapsesta asti Tapparaa, mutta on politiikkaan lähdön myötä opetellut kannustamaan myös Ilvestä.

Hänen Mikko-veljensä on Ilveksen kannattaja ja vanhempien ykkösseura on Lukko.