Suomalaisten mielipiteet julkista ja yksityistä sektoria koskevista palkankorotuksista nostavat erilaisia näkemyksiä esille Uutissuomalaisen uutisessa.
Selvä enemmistö suomalaisista, 60 prosenttia, haluaa julkiselle sektorille vähintään samat palkankorotukset kuin yksityiselle, selviää Uutissuomalaisen USU-gallupista.
Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laineen arvion mukaan gallupin tulos kertoo julkisella sektorilla tehdyn työn arvostuksesta haastavana korona-aikana.
– Suomea on pidetty pystyssä. Lisäksi talous on kunnossa, ja rahaa tuntuu olevan, Niemi-Laine kommentoi Uutissuomalaiselle.
Hän muistuttaa, että kiitos pandemian hoidosta ei kuulu vain hoitajille vaan esimerkiksi myös varhaiskasvatukselle ja kouluille.
Uutissuomalaisen USU-gallupin perusteella kahdeksan prosenttia suomalaisista nostaisi julkisen puolen palkankorotukset tällä sopimuskierroksella yksityisen sektorin korotusten yli.
Vastaajista 12 prosenttia pitäisi julkisen puolen korotuksen pienempinä.
Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n toimitusjohtaja Markku Jalonen näkee gallupin tulosten tarkoittavan sitä, että suurin osa suomalaisista antaisi julkiselle sektorille korkeintaan samat korotukset kuin yksityiselle.
– Useampi on sitä mieltä, että julkisen sektorin korotusten pitäisi jäädä yksityisen alle, Jalonen toteaa Uutissuomalaisen uutisessa.
– Tämä kertoo suomalaisten veronmaksajien vastuullisuudesta ja huolesta julkisesta taloudesta.
Miehissä on naisia enemmän heitä, joiden mielestä julkisen työnantajan palkankorotusten pitäisi jäädä yksityisiä työpaikkoja pienemmiksi. Tätä mieltä oli 18 prosenttia miehistä ja 5 prosenttia naisista.