Korona toi rikoksen kotiin – "Joskus aiemmin baari-illan jälkeen tuli selvitettävää ravintolan edustalle..."

Poliisi: Perheväkivalta ja meteli ovat työllistäneet Tampereella viranomaisia aiempaa enemmän. Poliisin ravintolakeikat ovat tänä vuonna vähentyneet.

Korona on vaikuttanut poliisin työhön vuoden 2021 aikana. Hälytykset ravintoloihin ovat vähentyneet ja järjestyshäiriötehtävät yksityisasunnoissa ovat vastaavasti kasvaneet. Sirpa Repo
Pekka Ruissalo

Pekka Ruissalo

Koronan jyllätessä maailmalla häiriökäytös ja rikokset siirtyivät neljän seinän sisälle. Asia on pääteltävissä Sisä-Suomen poliisin kuluneen vuoden ensimmäisen vuosipuolikkaan tehtävätilastoista: ne osoittavat, että perheväkivaltaan ja häiritsevään meteliin liittyvät tehtävät ovat niin Pirkanmaalla kuin Tampereellakin kasvaneet vuoden takaisista lukemista.

Pirkanmaalla vertailulukemat ovat tältä vuodelta 3 696 ja viime vuodelta 3 342 ja pelkästään Tampereelta tältä vuodelta 2 194 ja viime vuodelta 1 857.

– Voi sanoa ihan suoraan, että korona on tässä vahva selittävä tekijä. Jos ajatellaan että joskus aiemmin baari-illan jälkeen poliisille tuli selvitettävää ravintolan edustalle, niin nyt samat selvittelyt ovat edessä kotona, sanoo Sisä-Suomen poliisilaitoksella tilastoinnista vastaava rikosylikonstaapeli Juha Ahola.

Tamperelainen haastatteli viime viikon keskiviikon lehdessä Maija Kajania, joka valitteli sitä miten hitaaksi passiprosessi on käynyt. Ahola tiedostaa ongelman hyvin.

– Kun aamulla on ollut tullut kahdeksaksi töihin, on hyvä että pääsee autolta sisälle töihin kun jono on jo siinä ennen kahdeksaa sen verran pitkä, Ahola kuvailee.

Asiaan on selityksenä henkilökorttien kysynnän kasvu. Poliisin myöntämien lupien määrä kasvoi hieman alle 61 000 luvasta noin 67 000 lupaan, eli hieman yli kymmenen prosenttia.

Tutkinta-aikoihin vaikuttaa käytettävissä oleva tutkinnan resurssi.

Toisaalta tiettyjen lupien kysyntä on myös vähentynyt. Tähän selityksenä on jälleen kerran korona.

– Vaikkapa passien ja järjestyksenvalvontaan liittyvien lupien määrä on vähentynyt, kun ulkomaile suuntautunut matkustaminen on ollut vähissä ja erilaisia kokoontumisia on ollut hankala järjestää. Tosin asiaan on vaikuttanut sekin, että lakimuutoksen jälkeen passi täytyy nykyään uusia useammin kuin aiemmin: joskus väli oli kymmenen vuotta, nyt se on uusittava viiden vuoden välein, Ahola kuvailee asiaa.

Sitten on myös työvoiman vähenemisen ja rikosten tutkinta-aikojen potentiaalinen korrelaatio. Henkilöstön määrä väheni 1 073 henkilöstä 1 033 henkilöön kun vertaa kahden peräkkäisen vuoden ensimmäisiä vuosipuolikkaita keskenään. Vähennystä oli jokaisessa henkilöstöryhmässä.

Tutkinta-aika tarkoittaa vuorokausien määrää tutkinnan aloittamisesta siihen hetkeen, kun rikos päätetään selvitettynä järjestelmästä. Rikoslakirikosten tutkinta-aika piteni 126 vuorokaudesta 154 vuorokauteen.

– Voimakkaimmin tutkinta-aikoihin vaikuttaa käytettävissä oleva tutkinnan resurssi. Jos rikostutkijoiden määrä vähenee, niin samaan aikaan tutkinta-ajat pitenevät. En osaa tarkalleen sanoa, kuinka suuri osuus rikostutkinnalla on ollut poliisien määrän vähenemisessä, mutta varmasti se on vaikuttanut, Ahola pohtii asetelmaa.

Pirkanmaalla paljon huolta aiheuttaneet huumausainerikokset ovat kääntyneet laskuun.

– Oma uskomukseni on, että henkilöiden liikkumisen rajoitukset vaikuttavat myös huumausaineiden liikkuvuuteen, mutta en osaa arvioida, kuinka suurelta osin huumeiden suhteen olemme omavaraisia ja kuinka paljon huumausaineista tulee maahan esimerkiksi tavaraliikenteen tai henkilöliikenteen mukana.

Tilastojen kertomaa

Perheväkivaltaan ja häiritsevään meteliin liittyvät tehtävät ovat niin Pirkanmaalla kuin Tampereella kasvaneet vuoden takaisista lukemista.

Lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön liittyvät rikokset kasvoivat 140 rikoksesta 223 rikokseen eli lähes 60 prosenttia. Määrää selittää se, että rikoksista alle puolet on tapahtunut vuoden 2021 aikana, mutta ne tilastoituvat kuluvalle vuodelle ilmoituspäivämäärän mukaisesti.

Sisä-Suomen poliisilaitos kirjasi kuluvan vuoden tammi–kesäkuussa 96 rikosilmoitusta, jotka luokiteltiin talousrikoksiksi.

Talousrikoksiksi liittyvien rikosilmoitusten määrä väheni 36 prosenttia.

Alkuvuonna 2021 vähenivät eniten varkaudet ja varkauden yritykset. Myönteinen kehitys näkyy myös luvatta tunkeutuen toteutetuissa varkausrikoksissa, joiden määrä yhteensä väheni lähes 27 prosenttia.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut