Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Elokuisena kesäiltana neljä nuorta miettivät, pitäisikö jäädä yöksi Yyteriin: kolmen tunnin kuluttua kolme heistä oli kuollut – Syyttäjä vaatii nuorelle miehelle yhdeksän vuoden vankeustuomiota

Elokuisena lauantai-iltana vuonna 2020 neljä pirkanmaalaista nuorta pohtivat, pitäisikö heidän jäädä Porin Yyteriin yöksi. Kello oli noin kymmenen illalla.

Kolme tuntia tästä kolme heistä oli kuollut. Citroën-merkkinen henkilöauto ajautui elokuisena sunnuntaiyönä varttia yli yksi Nokialla päin puuta. Mänty katkesi törmäyksessä. Törmäyksen vauhti ja voima oli sellainen, että auto meni kahtia ja takapenkki paiskautui päin toista puuta. Takapenkillä olleet kaksi nuorta naista kuolivat välittömästi, myös pelkääjän paikalla istunut nuori mies sai surmansa.

Nyt aluesyyttäjä Pasi Vainio vaatii turmassa henkiin jääneelle, tapahtuma-aikaan 17-vuotiaalle nuorelle miehelle yhdeksän vuoden vankeusrangaistusta kolmesta taposta. Nuori mies oli puhaltanut ajon jälkeen 1,68 promillea, eli törkeän rattijuopumuksen lukemat.

– Maksiminopeus matkalla Porista Tampereelle on ollut 170 kilometriä tunnissa. Keskinopeudeksi on laskettu 114,3 kilometriä tunnissa, kuvaili Vainio asiaesittelyssä.

Tampereen ja Porin välisellä 11-tiellä sallitun nopeuden rajoitus vaihtelee kesäaikaan 80 ja 100 kilometritunnin välissä alueesta riippuen.

Vastaajan avustajan Antti-Jussi Railon mukaan vastaaja kiistää ajaneensa autoa tapahtumahetkellä. On selvitetty, että nuoret vaihtelivat ajovuoroa illan aikana. Perusteena näkemykselle on se, että hän ei omien sanojensa mukaan muista ajaneensa autoa kello 0.04 jälkeen.

On päätelty, että kolari tapahtui tarkalleen kello 1.09. Tuona aikana nuoren miehen kännykän lataus loppui. Mies on itse ollut sitä mieltä, että pelkääjän paikalta kuolleena löytynyt nuori mies ajoi autoa. Tämä herätti oikeudenkäyntiä seuranneissa kuolleen nuoren lähiomaisissa erittäin voimakkaita tunnetiloja.

Vastaajan syyllisyyden puolesta puhuu syyttäjän mukaan esimerkiksi se, että auto oli törmännyt oikea kylki edellä päin puuta. Vasemmalla puolella ollut kuljettaja oli selvinnyt tästä syystä vähäisillä vammoilla, ja myös siksi että turvatyyny oli lauennut.

Nelikko oli liikkeellä onnettomuudessa kuolleen tytön isän autolla.

– Nelikko ei ole tuntenut toisiaan mitenkään pitkään. Kuollut mies oli tuntenut vastaajan vasta parin viikon ajan. Toinen onnettomuudessa kuollut nuori nainen tapasi vastaajan ensimmäistä kertaa vasta tapahtumailtana, syyttäjä kuvasi nuorten välisiä suhteita.