Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Tutkimusryhmä löysi kissojen persoonallisuudesta ja käyttäytymisestä seitsemän eri piirrettä

Helsingin yliopisto tiedotti (6.9.) tutkimusryhmän kehittämästä uudenlaisesta kyselystä, jonka avulla kissoilta löydettiin seitsemän persoonallisuus- ja käyttäytymispiirrettä.

Yliopiston tutkijat keräsivät kyselyssä kissanomistajilta aineistoa yli 4 300 kissan piirteistä. Mukana oli kissoja 26 eri roturyhmästä.

Helsingin yliopiston ja Folkhälsanin tutkimuskeskuksen väitöskirjatutkija Salla Mikkola muistuttaa, että tarvitsemme uutta tietoa huolehtiaksemme kissojen hyvinvoinnista.

– Koiriin verrattuna kissojen käyttäytymisestä ja persoonallisuudesta tiedetään vähemmän ja tarvetta ongelmien ja riskitekijöiden tunnistamiseen riittää.

– Tarvitaan uutta ymmärrystä ja työkaluja ongelmakäyttäytymisen karsimiseen ja hyvinvoinnin parantamiseksi, Mikkola linjaa yliopiston tiedotteessa.

Kissojen yleisimmät käytöshaasteet liittyvät aggressiivisuuteen ja sisäsiisteyteen, Salla Mikkola lisää.

Mitkä ovatkaan sitten kyselyn perusteella löydetyt kissojen seitsemän erilaista persoonallisuus- ja käyttäytymispiirrettä?

Ne ovat tiedotteen mukaan leikkisyys, pelokkuus, ihmisaggressiivisuus ja sisäsiisteysongelmaisuus.

Yhtenä erottuvana piirteenä on myös itsensä pakonomainen peseminen.

Mukaan seitsemän piirteen listalle mahtuvat myös ihmissosiaalisuus sekä kissasosiaalisuus.

– Sisäsiisteysongelmat ja itsensä pakonomainen peseminen eivät ole varsinaisia persoonallisuuspiirteitä, mutta voivat kertoa kissan stressiherkkyydestä, Salla Mikkola sanoo yliopiston tiedotteessa.

Professori Hannes Lohen tutkimusryhmän kehittämässä kyselyssä selvitettiin persoonallisuutta ja käyttäytymistä kaikkiaan 138 väittämällä, joihin kissanomistajat vastasivat.

Kis­sa­ro­tu­jen vä­lil­tä löy­tyi ero­ja eri piir­tei­den esiin­ty­vyy­des­sä

Yksilöiden lisäksi selviä persoonallisuuseroja löytyy myös rotujen väliltä.

Toisin sanoen, tietyt persoonallisuus- ja käyttäytymispiirteet ovat yleisempiä tiettyjen kissarotujen yksilöillä.

– Pelokkaimpia rotuja olivat venäjänsiniset ja rohkeimpia abessinialaiset. Aktiivisimpia olivat bengalit ja passiivisimpia persialaiset ja exoticit, professori Hannes Lohi vahvistaa Helsingin yliopistosta ja Folkhälsanin tutkimuskeskuksesta.

– Siamilaisilla ja balineeseilla oli roduista eniten itsensä pakonomaista pesemistä. Turkkilaiset vanit sijoittuivat huomattavasti muita rotuja korkeammalle ihmisaggressiivisuudessa ja matalammalle kissasosiaalisuudessa.

Lohen ryhmän tutkimus mahdollistaa seuraavaksi kissojen ongelmakäyttäytymiseen liittyvien perimä-, ympäristö- ja persoonallisuustekijöiden tunnistamisen.