Komediateatterin Palmu näki lapsena painajaisia Palmu-elokuvista – "Palmua ei voi lähteä tekemään violetissa peruukissa"

Näytelmä: Aimo Räsänen näki lapsena painajaisia Palmu-elokuvista.

Tampereen Komediateatterin 30-vuotisjuhlakauden avaa Mika Waltarin aiemmin julkaisemattomaan 60-sivuiseen elokuvakäsikirjoitukseen perustuva Levätkää rauhassa, komisario Palmu.

Waltarin vuonna 1963 kirjoittaman tekstin on sovittanut teatteriversioksi kirjailijan lapsenlapsi Joel Elstelä ja näytelmän ohjaa Panu Raipia, joka on jo ohjannut Palmuja lukuisiin suomalaisiin teattereihin.

Päähenkilö komisario Frans Palmua näyttelee Aimo Räsänen, joka näki Palmu-elokuvan (Komisario Palmun erehdys) ensimmäisen kerran 1970-luvun puolivälin paikkeilla.

– Siitä on parhaiten jäänyt mieleen näyttelijä Saara Raninin tulkitsema pelottava Amalia Rygseck. Näin elokuvasta painajaisia ja ne johtuivat Rygseckistä.

Räsänen tajusi jo pikkupoikana, että Palmut olivat aivan erilaisia kuin perinteiset Suomi-filmit vaikka samaa aikakautta edustivatkin.

– Tarinan kuljetus, hahmot, vauhdikas leikkausrytmi, mies luettelee muutamia seikkoja.

Ulkoinen olemus määrittää tätä paljon. Palmua ei voi lähteä tekemään violetissa peruukissa.

Komisario Palmu on ikoninen hahmo, jota Aimo Räsänenkään ei omaa versiotaan rakentaessaan lähtenyt kauheasti sorkkimaan.

– Ulkoinen olemus määrittää tätä paljon. Palmua ei voi lähteä tekemään violetissa peruukissa. Klassikkohahmoon poimitaan puolia tekstistä ja sen perusteella kokonaisuus valmistuu pikku hiljaa. Työ on työ ja roolin tekeminen kannattaa miettiä arkisesti. Kaikki se ulkoinen juhlallisuus, joka liittyy komisario Palmuun, pitää jättää pois, Aimo Räsänen määrittelee.

Levätkää rauhassa, komisario Palmu käynnistyy Palmun eläköitymisjuhlista. Hän on kuitenkin pian taas jo uppoutunut rikostutkimuksiin, kun rikas ja häijy patriarkka löytyy kuolleena kartanonsa maakuuhuoneesta.

Näytelmän maailmanensi-ilta on Komediateatterin päänäyttämöllä 15. syyskuuta. Teatterin ala-aulassa on esityskaudella nähtävissä myös Arto Huhtisen kokoama Mika Waltari -aiheinen näyttely.

Komisario Palmu

Mika Waltarin kehittämä hahmo, joka esiintyi päähenkilönä rikosromaaneissa Kuka murhasi rouva Skrofin? (1939), Komisario Palmun erehdys (1940) ja Tähdet kertovat, Komisario Palmu (1962).

Matti Kassila ohjasi Waltarin kolme Palmu-romaania elokuviksi: Komisario Palmun erehdys (1960), Kaasua, komisario Palmu! (1961) ja Tähdet kertovat, komisario Palmu (1962).

Lisäksi on tehty elokuva Vodkaa, komisario Palmu (1969), joka ei perustu Waltarin tekstiin.

Elokuvissa Palmua esittää näyttelijä Joel Rinne. Teatterissa Palmua ovat esittäneet muun muassa Mikko Kivinen, Esko Roine ja Taneli Mäkelä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut