Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näissä tilaisuuksissa on suurin koronariski – Jopa massatapahtumia voi järjestää turvallisesti THL:n uuden taulukon mukaan

Jos haluaa välttää koronaa, kannattaa pysyä poissa esimerkiksi massatapahtumista, joissa istumapaikkoja ei ole määritelty. Tartuntariski on merkittävä myös yhteislaulutilaisuuksissa sekä baarien, karaokebaarien ja yökerhojen sisätiloissa.

Sen sijaan massatapahtumat, joissa istumapaikka on määritelty, riski on pieni – jopa sisätiloissa.

Näin arvioi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tänään maanantaina julkaisemassaan arviointitaulukossa. Työelämässä merkittävän riskin muodostaa taulukon mukaan tiivis yhteismajoitus. Tällaisessa yöpyvät usein esimerkiksi kausityöntekijät, rakennustyöläiset ja varusmiehet.

Arviointitaulukon on THL:n mukaan tarkoitus toimia alueellisten viranomaisten tukena, kun nämä arvioivat tartuntojen todennäköisyyttä ja taudin leviämisen riskiä erilaisissa tilanteissa, jos kokoontuvaan joukkoon sattuu koronan tartuttavassa vaiheessa oleva henkilö.

Merkittävän riskin listalle päätyneissä tilaisuuksissa on THL:n mukaan suuri riski, että joukkoon osuva tartuttava henkilö aiheuttaa jatkotartuntoja. Suureksi arvioidaan myös leviämispotentiaali: näissä tilaisuuksissa arvioidaan olevan suuri riski sille, että ensitartuntoja oman perheen tai seurueen ulkopuolelle syntyy yli 10.

Taulukko tarjoaa THL:n mukaan esimerkkejä erilaisista altistumistilanteista eikä sen ole tarkoitus olla kaikenkattava vaan suuntaa antava. Riskiä ja leviämispotentiaalia on arvioitu joukkoaltistumisia vastaavissa tilanteissa tähän asti kertyneen tiedon valossa.

Kohtalaisen riskin taulukosta löytyy muun muassa ravitsemisliikkeiden terassit ja muut ulkotilat, sisätiloissa tapahtuva joukkueurheilu sekä ulkotiloissa järjestettävät urheilutapahtumat, joissa istumapaikkaa ei ole määritelty.

Koronariski on THL:n mukaan pieni istumapaikallisten massatapahtumien lisäksi esimerkiksi päivittäistavaraliikkeissä, kampaamoissa ja kauneussalongeissa sekä museoissa.

Taulukossa tartuntariskiä on arvioitu kolmiportaisesti: epätodennäköinen (pieni riski) – mahdollinen (kohtuullinen riski) – todennäköinen (suuri riski).

Myös leviämispotentiaalilla on kolmiportainen asteikko: pieni (alle 5 jatkotartuntaa) – kohtuullinen (5-10 jatkotartuntaa) – suuri (yli 10 jatkotartuntaa).

Riskitaso on arvioitu tartuntariskin ja leviämispotentiaalin arvion tulosta. Tästä syystä esimerkiksi sama tartuntariskin arvio ei pienessä tilaisuudessa aiheuta yhtä suureksi arvioitua riskipotentiaalia kuin se aiheuttaa osallistujamäärältään isossa tilaisuudessa.

Muokattu 6.9.2021 kello 12.50: Lisätty pieniriskisten listan massatapahtumiin tarkennus, että myös sisätiloissa tapahtuvat massatapahtumat, sekä alkuun lause "Sen sijaan massatapahtumat, joissa istumapaikka on määritelty, riski on pieni – jopa sisätiloissa."